Rusya ve İran’ın Suriye yönetimi ile koordineli geliştirdikleri siyasi çözüm girişimine dair yeni bir senaryo gündeme geldi.

YDH’nin haberine göre, Lübnan’da yayımlanan es-Sefir gazetesi, Rusya’nın Suriye içindeki ve dışındaki muhalif gruplarla yaptığı temasların bir siyasi çözüm modeli oluşturmaya yönelik olduğunu belirtti.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’ın yeni yıl tatilinin ardından hazırlanan çözüm planının ayrıntılarını görüşmek üzere Moskova’ya gideceğini belirten gazete, çözüm planının Rusya ve İran tarafından ortaklaşa hazırlandığını öne sürdü.

Es-Sefir’in haberine göre Şam’la koordineli olarak hazırlanan yeni çözüm planı çerçevesinde Suriye Cumhurbaşkanı bazı yetkilerinin kısıtlanmasını kabul edecek ve önce Moskova’da ardından da Şam’da muhaliflerle görüşmeler başlatacak.

Es-Sefir’in iddiasına göre plan doğrultusunda görüşmelere Şam’ın kabul ettiği muhalif gruplar, bu cümleden Ulusal Koalisyon adlı örgütün eski başkanı Muaz el-Hatib, Suriye içinde faaliyet gösteren Ulusal Koordinasyon Kurulu adlı muhalif grubun liderlerinden Hasan Abdulazim, içerideki muhalefet partilerinden Halkın İradesi Partisi genel Sekreteri Kadri Cemil ve IŞİD’le ilgisi olmayan diğer muhalif gruplarla Kürt grupların temsilcileri katılacak.

Planın nisan ayında bakanların çoğunluğunu muhaliflerin oluşturduğu Muaz el-Hatib’in başbakanlığında yeni bir hükümetin kurulmasını öngördüğünü belirten gazeteye göre, yeni hükümet anayasanın yenilenmesi ve yeni meclis seçimleri için hazırlık yapacak; ancak savunma bakanlığı Cumhurbaşkanında kalacak.

Savunma bakanlığının cumhurbaşkanında kalması konusunu Rusya’nın vurguladığını belirten gazete, ordunun ve iç güvenlik kurumlarının cumhurbaşkanına bağlı olmasını öngören yeni planın içişleri bakanlığının muhaliflere verilmesinde bir engel görmediğini yazdı.

Söz konusu planla Suriye ordusundan ayrılan subayların geri dönüşünün yolunu da açacağını belirten gazete, savunma bakanlığı için de Menaf Talas’ın adının gündeme geldiğini ifade etti.

Öte yandan önceki gün Tahran’da Irak ve İran dışişleri bakanları ile üçlü bir görüşme yapan Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim’in Şam’ın Tahran ve Moskova ile birlikte Suriye krizini sona erdirmek için bir siyasi çözüm yolu bulmaya çalıştığını açıkladığı bildiriliyor.

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, üçlü görüşme sonrası yaptığı açıklamada bu siyasi çözümün, yabancıların müdahalesi olmadan Suriyeliler ile Suriyelilerin diyalogunu öngördüğünü ve İran’ın da bunu desteklediğini belirtirken, İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif de Muallim’i teyit ederek “İran, yabancıların müdahalesinden uzak bir şekilde Suriyelilerin kendi içinde yapacağı müzakereleri desteklemektedir” demişti.

SURİYE İÇİN DİYALOG GİRİŞİMİ

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Miahil Bogdanov da, Suriyeliler arasında diyalog başlatılmasını öngören bir plan hazırladıklarını açıkladı.

Itar Tass haber ajansının bildirdiğine göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, ülkesinin Suriyeli muhaliflerle hükümet temsilcilerinin ve Suriye krizinin çözümünde etkili olan ülkelerin katılacağı toplantıya ev sahipliği yapacağını açıkladı.

Suriye’deki krizin en kısa sürede çözülmesini istediklerini belirten Bogdanov, Moskova’nın bu adımının 30 Haziran 2012’deki Cenevre görüşmeleri çerçevesinde ciddi bir diyalogun başlatılması için zemin hazırlamaya yönelik olduğunu söyledi.

Moskova’nın Suriyeli grupların temas ve ilişki merkezi haline getirilmesini öngören bir plan hazırladıklarını belirten Bogdanov, kurulan temasların etkili ve sonuç verici olmasını istediklerini ifade etti.

Mihail Bogdanov, Rusya’nın hazırladığı planla ilgili olarak yaptığı açıklamada öncelikle Suriye içindeki ve dışındaki muhalif grupların Moskova’da toplantılar düzenleyebileceğini ikinci aşamada, Suriye hükümeti temsilcilerinin Rusya’ya gelebileceğini, ardından da daha teknik düzeyde adımlar atılacağını ve anlaşmaya varılması halinde ise bir konferans düzenleneceğini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov, konferans düzenlenmesi halinde sonuca ulaşılabilmesi için çatışan taraflardan ülke içerisinde önemli rol oynayanların da bu konferansa katılması gerektiğini ifade etti.

Bogdanov, Suriye krizinin çözümünde önemli rol oynayan ülkelerden Amerika, Suudi Arabistan, Türkiye, Mısır ve İran gibi ülkelerin katılımının önemli olduğunu belirterek ülkesinin bu toplantının 2015 yılının ocak ayında yapılmasını umduğunu söyledi ve bu toplantının ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi olacağını vurguladı.

Uzun bir süre önce Suriye içindeki ve dışındaki muhalif grupların temsilcileriyle görüşen Mihail Bogdanov, kısa bir süre önce de önce Lübnan’da Hizbullah genel Sekreteri Seyyid Hasan Nasrulah’la ardından da Şam’da Cumhurbaşkanı Beşar Esad’le görüşmüştü.