ABD'de tutuklu yargılanan Reza Zarrab yaklaşık 4 ay sonra bugün New York'ta yeniden Hakim karşısına çıktı.
 
Sözcü’nün haberine göre, duruşmada Zarrab’ın avukatlarının yaptığı iki başvuru, davanın düşmesi ve Zarrab’ın gözaltına alındığında ele geçirilen iPhone telefonundaki delillerin mahkemede kullanılıp kullanılmayacağı konusunda son görüşlerini dile getirdiler.
 
Hakim Richard Berman, hem Zarrab’ın avukatlarını, hem de Savcılığı dinledikten sonra, davanın düşüp düşmeyeceğine ya da telefonun içindeki bilgilerin kanıt olarak kullanılıp kullanılmayacağına iki hafta içinde karar vereceğini açıkladı.
 
DAVANIN DÜŞMESİ TALEBİ
 
Zarrab’ın avukatları müvekkillerinin Amerikan vatandaşı olmadığını, isnat edilen suçun ABD topraklarında işlenmediğini, Türkiye ile İran arasında yapılan ticari işlemler sırasında Amerikan bankalarının da devreye girmesinin teknik bir konu olduğunu ve Zarrab’ın bunu bilemeyeceğini öne sürdüler. Tüm bu unsurlar göz önüne alındığında da Savcılığın, Amerikan vatandaşı olmayan ve ABD topraklarında suç işlememiş biri hakkında iddianame hazırlamasının yetki aşımı olduğunu, bu nedenle davanın düşmesi gerektiğini savundular.
 
Savcılık makamı ise, Zarrab’ın İran adına yaptığı ticari işlemlerin, İran’a Ambargo uygulayan ABD’nin ulusal çıkarlarına aykırı olduğunu savunarak, bu nedenle Savcılık makamının böyle bir iddianame hazırlamasının yetki aşımı olamayacağını dile getirdi.
 
IPHONE BİLGİLERİNİN KANIT OLMASI
 
Zarrab’ın avukatları, gözaltına alındığında Zarrab’ın üzerinde bulunan iphone’un şifresine FBI ajanlarının yetkilerini aşarak, kanunsuz şekilde ulaştıklarını, dolayısıyla iPhone içindeki bilgilerin mahkemede dikkate alınmaması gerektiği savını ortaya koydular. Savcılık makamı ise, iPhone’un şifresinin ele geçirilmesi konusunda yetki aşımı ya da kanunsuzluk olmadığı tezini işledi.
 
Savcılık makamı ayrıca, hakimin gerek görmesi halinde, iPhone’daki bilgilerin kullanılıp kullanılmayacağına ilişkin tarafların görüşlerini yeniden ortaya koyabilecekleri yeni bir duruşma yapılabileceğini de söyledi.
 
KARAR İKİ HAFTA İÇİNDE
 
Hakim Berman, tarafların ortaya koydukları tezleri dinledikten sonra, davanın düşüp düşmeyeceği ya da iPhone konusundaki kararını iki hafta içinde vereceğini açıkladı.
 
DAVA DÜŞMEZSE, ASIL DURUŞMALAR OCAK’TA
 
Hakim Berman davanın düşmesi yönünde karar vermezse, asıl duruşmalar Ocak 2017’de başlayacak. 27 Ocak’ta başlaması planlanan duruşmalar, yaklaşık bir ay içinde sonlandırılacak ve Zarrab hakkında nihai karar verilecek.