ABD Başkanı Donald Trump, Suudi Arabistan ve İsrail’in ardından geçtiği Vatikan’da Papa Francesco ile bir araya geldi.

Göç, küresel iklim değişikliği ve ekonomik sistem başta olmak üzere birçok konuda farklı fikirleri savunan iki liderin bu ilk buluşması mesafeliydi.

Vatikan'daki Papalık Sarayı'nda gerçekleşen görüşmede Trump daha güler yüzlü olan taraftı.

Savundukları politikalar nedeniyle geçmişte kamuoyu önünde atışan Papa Francesco ile Donald Trump'ın görüşmesini izleyen gazeteciler, "Papa'nın normalde devlet liderleriyle yaptığı görüşmelere kıyasla daha soğuk olduğunu ve konuşmak istemiyor gibi göründüğü" yorumunu yaptı.

Gazetecilerin görüntü almasının ardından, Papa ile Trump'ın bir tercüman eşliğinde başbaşa yaptığı görüşme 30 dakika sürdü.

İkili görüşmenin ardından liderler birbirine hediyeler takdim etti. Papa, evangelizm, aile, iklim değişikliği ve çevre konularında yayınlamış olduğu üç genelge ve 2017 Dünya Barış Günü için yayınladığı mesajın bir kopyasını, “Bunu özellikle sizin için imzaladım” diyerek hediye etti.

Papa’nın iklim değişikliğini seçmesi manidar bulundu zira Trump iklimle mücadeleye destek vermemesi hatta bunu hafife almasıyla biliniyor. Hediyelerini alan Trump, Papa’ya sadece, “Bunu okuyacağım” demekle yetindi.

Papa’nın, barışa katkı sağlaması dileğiyle üzerinde zeytin ağacı sembolü bulunan bir madalyonu da hediye etmesi üzerine Trump, “Barışa ihtiyacımız var” dedi.

‘DİNLER ARASI DİYALOG KONUŞULDU’

Papa’ya, Nobel Barış Ödülü sahibi Amerikalı yurttaş hakları hareketi önderi Martin Luther King’in kitaplarından oluştuğunu söylediği bir paket hediye eden Trump da, “Umarım beğenirsiniz” dedi.

Trump, Papa’ya kabulü için teşekkür ederek, “İyi şanslar. Söylediklerinizi unutmayacağım” diye veda etti.

Vatikan’dan Papa ve Trump görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, uluslararası meseleler, Ortadoğu’nun durumu ve buradaki Hristiyan toplumunun korunması özelinde dinler arası diyalog ve siyasi müzakereler ve dünya barışının sağlanması konularının ele alındığı kaydedildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond McMaster, Trump’ın ilk yurtdışı seyahatinin Suudi Arabistan, İsrail ve Vatikan’ı kapsadığına dikkat çekerek daha önce hiçbir ABD başkanının, tek bir seyahatte üç büyük dinin merkezlerini ziyaret etmediğini belirtip “Bu, gerçekten de tarihi bir yolculuk” demişti.

Papa Francesco'nun önceki ABD Başkanı Barack Obama ile 2014'te yaptığı görüşme ise yaklaşık bir saat sürmüştü.

(Kaynak: BBC)