ABD Başkanı Barack Obama, Afganistan'daki bir askeri üste Kur'an-ı Kerim yakılması dolayısıyla Afgan halkından özür diledi.

 

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye bir mektup gönderen Obama, olaydan büyük üzüntü duyduğunu belirtti, Kur'an-ı Kerim'lerin kazara ateşe verildiğini, olayda kasıt olmadığını vurguladı.

 

Bagram Üssü'nden çıkarılıp yakılan atıklar arasında çeşitli düzeylerde yanmış dört Kur'an bulunmasının ardından, üç gündür ülkenin çeşitli yerlerinde gösteriler düzenleniyor. Bugün de Nangarhar'da göstericiler Afgan ve Amerikan askerlerinin ortaklaşa kullandığı bir üsse saldırdı; burada Afgan askeri üniforması içindeki bir kişi, iki Amerikan askerini vurarak öldürdü. Olaylar sırasında iki protestocu da öldü.

 

Ülkenin kuzey ve doğusundaki yedi vilayette de olaylı geçen protestolar düzenlendi. Çatışmalar sırasında en az dört protestocu hayatını kaybetti. Böylece son üç gündeki eylemlerde ölenlerin sayısı 11 oldu. Çatışmalar sırasında onlarca kişi yaralandı.

 

Taliban, Afganlara çağrıda bulunarak Kur'an'ın yakılmasına misilleme olarak "Batılıların dövülmesi ve öldürülmesi" çağrısında bulunmuştu. Taliban sözcüsü, "Askeri üslerin ve personelin hedef alınmasını ve onlara, bir daha asla Kur'an-ı Kerim'e hakaret etmeye yeltenemeyecekleri şekilde ders verilmesini" istedi.

 

Eylemlerde Obama kuklaları ateşe verilirken, Obama'nın özrü umulan etkiyi sağlayamayabilir.

 

Logar vilayetindeki yerel yetkililerden Mohammed Kasım Sıddıki BBC'ye "Kafirler ve Yahudiler Kuran'ı yakmaya çalıştı. Özür yetmez. Bu kişilerin yargılanıp cezalandırılması gerekir" dedi.

 

Gerilimi yatıştırmak amacıyla bugün Afgan siyasetçiler ve aşiret liderleriyle bir araya gelen Afgan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, olayın bir Amerikan askerinin "gaflet ve cehaleti" sonucu meydana geldiğini kaydetmişti.

 

Bazı gözlemciler 10 yıldır Afganistan'da süregiden operasyonlara rağmen yabancı askerlerin bu temel noktalar konusunda bilgisiz olduğu algılamasının tepkileri dindireceğine daha da besleyebileceğini söylüyor.

 

Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, daha önce yaptığı çağrıda Afganları, protesto eylemleri sırasında şiddete yönelmemeye çağırdı; güvenlik güçlerinin de "şiddet kullanmayıp sivillerin hayatını ve mallarını koruması gerektiğini" belirtti.

 

CUMA NAMAZI GERGİNLİĞİ

Ancak protestoların yarın Cuma namazı sonrasında da yeniden alevlenmesinden endişe ediliyor.

 

Afgan güvenlik yetkilileri, protestoların daha da yaygınlaşacağından kaygılı. Başkent Kabil'in ve askeri tesislerin protestolara karşı nasıl korunabileceğinin planlanması için acil görüşmeler yapılıyor.

 

Bugünkü eylemler sırasında 400 kadar gösterici Türkmenistan sınırındaki Faryab'da Norveç denetimindeki bir üsse saldırdı. Doğuda Kapisa'da da bir Fransız üssü hedef alındı.

 

Öfkenin ABD ve NATO'nun öngörülen 2014 tarihinden sonra da ülkede kalmasını sağlayacak stratejik bir ortaklığa gitmesi çabalarını zora sokabileceği belirtiliyor.

 

Nitekim Celalabad'da toplanan yüzlerce öğrenci de ABD ile stratejik ortaklığa karşı sloganlar attı, böyle bir işbirliği halinde 'cihad açma' tehditleri savruldu.

 

Daha önce de hem NATO kuvvetlerinin Amerikalı Komutanı Orgeneral Allen hem de Amerikan hükümeti özür açıklamaları yapmıştı.

 

Geçen yıl da Nisan ayında ABD'deki Kur'an yakılması olayını protesto için Afganistan'da günlerce süren gösterilerde en az 24 kişi ölmüştü.