CARACAS - Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Fransa’da yargılanması devam eden Çakal Carlos’un yasal haklarına saygı gösterilmesi gerektiğini söyledi. Chavez, dünyaca ünlü devrimci Çakal Carlos lakaplı İlich Ramirez Sanchez’in devrim için savaşan "saygıdeğer biri" olduğunu ifade etti.

Chavez, Çakal Carlos’un Filistinli militanlara geçmişte verdiği destek hakkında konuşurken, "Kendisi dünya halklarının davaları ve adaletin sağlanması için verilen mücadelenin saygıdeğer bir destekçisiydi. Bunu hiç çekinmeden tüm dünya önünde söylüyorum" dedi.

Çakal Carlos’un Venezuela vatandaşı olduğunu hatırlatan Chavez, Venezuela devletinin herhangi bir vatandaşı için dünyanın neresinde olursa olsun, hangi suçlamayla karşılaşırsa karşılaşsın, kötü muameleye maruz kalmasına izin vermeyeceğini söyledi.

Chavez, "O kişinin haklarına saygı gösterilmesini sağlamalıyız" diye konuştu.

Çakal Carlos Fransa’da 1997 yılında yargılandığı davada ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.

KİMDİR?

Ilich Ramirez Sanchez (İliç Ramirez Sançez) veya daha sık kullanılan lakabıyla Çakal Carlos, Venezuela doğumlu bir eylemcidir. Birçok yasadışı eylemde yer alan Sanchez, 2007'den beri Fransa'da Cezaevi'nde tutulmaktadır.

Sanchez 25 Mart 1949 yılında Marksist bir ailenin oğlu olarak Venezuela'nın Karakas şehrinde dünyaya geldi.

1966 yılında annesi ve kardeşleriyle birlikte Londra'ya gidip, İngiltere'de üniversite eğitimi gördü. Uzun bir dönem Marksist gençlik örgütlenmelerinin içinde yer alan Carlos, 1975 yılında Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) kamplarında eğitilerek İsrail'e karşı savaşmaya başladı. Daha sonraki yıllar İsrail hükümetine karşı verdiği mücadeleyi Batı'nın büyük şehirlerine taşıyan Carlos, İsrail’le ilişkisi olan birçok banka, dernek, gazete ve elçiliğe bombalı saldırıda bulundu. 1980 yılında dünyanın en çok aranan adamı olarak ilan edilen Carlos, CIA, Mossad, Interpol ve Fransız istihbaratını birçok kez atlatarak efsane haline geldi.

Özellikle 1980'li yıllarda yaptığı eylemlerle adını duyuran Ilich Ramirez Sanchez hakkında birçok kitap yazılırken, hayatı da defalarca kez filmlere konu oldu.

Binbir surat olarak da tanınan Carlos'un en önemli eylemlerinden birisi de Viyana'daki OPEC toplantısında, aralarında 10 petrol bakanının da bulunduğu 70 kişiyi rehin alması ve olay sonrası rehineleri Cezayir'e kaçırmasıydı. Carlos, 25 yıllık bir kovalamacanın ardından 1994 yılında Fransız ve Sudan istihbarat örgütlerinin ortaklaşa düzenledikleri bir operasyonla yakalandı. Mahkeme sonrası müebbet hapis cezasına çarptırılan Carlos, yargılanma esnasında tanıştığı avukat Isabella Coutant Peyre ile evlendi.