Musul’un IŞİD işgalinden kurtarılması operasyonunda Süryani-Asuri-Keldani halkının direniş örgütü NPF(Ninova Ovası Güçleri) de yer alıyor.

17 Ekim 2016 tarihinde başlayan büyük Musul operasyonunda Peşmerge ve Irak Ordu güçleriyle Süryani-Asuri-Keldani halkını temsil eden NPF güçleri de yer aldı.

Ninova Ovası Güçleri-NPF 2015 yılında (Bethnahrin Yurtseverler Birliği) HBA, Bethnahrin Demokratik Parti'sinin ittifağıyla kurulan askeri bir güç.
NPF'in amacı Süryani-Asuri-Keldani halkını, bölgedeki halkları IŞİD ve diğer saldırgan gruplara karşı korumak ve işgal edilen yerleri özgürleştirmek.



6 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD Ninova Ovası'nı işgal ederek Asuri-Süryani halkından on binlerce kişinin yerinden yurdundan göç etmesine sebep olmuştu. Süryani-Asuri halkı göçmen kamplarında Ankawa, Duhok ve çevre köyler, Süleymaniye, Kerkük, Bağdat, Erbil ve Aqra'nın değişik yerlerinde adeta bir yaşam mücadelesi veriyor.



Asuri-Süryani halkına IŞİD tarafından adeta bir soykırım uygulandı. Ninova Ovasındaki ilçe merkezlerinde Bağdede, Bartıle, Bahşika, Telkef, Telısqof, Batnaya'da 175 bin Süryani-Asuri yaşamaktaydı. Süryani-Asuri halkının büyük bir potansiyele sahip olduğu yerlerden birisi Irak'ın Ninova Ovasında'ki ilçe merkezleri ve köylerdi.



NPF askeri Sorumlusu Hussam Matte Toş savaş cephesinden operasyonla ilgili basına verdiği demeçte şöyle dedi:

"Biz NPF güçleri 4 gündür peşmerge güçleriyle IŞİD’e karşı savaşmaktayız. NPF güçleri Hazır, Teleskof ve Bahşika savaş cephelerinde savaşmakt. Bu 4 gün içerisinde onlarca IŞİD çeteleri etkisiz hale getirildi ve öldürüldü. Şimdiye kadar özgürleştirdiğimiz yerler Teleskof cephe hattında Mor Avraha, Batnaya ve Hazır cephe hatında, Bazkırtan, Şakuli, Basıhra, Şahamir ve Bartılle merkezi'dir. NPF güçleri olarak burada bulunmamızın amacı halkımızın köylerini IŞİD çetelerinden temizlemek ve halkımızın tekrar yerlerine geri dönmesini sağlamaktır. Ninova ovasını IŞİD teröristlerinden temizleyinceye kadar direnişimize ve mücadelemize devam edeceğiz.



Halkımızın bütün kesimlerini, partilerini, örgütlerini ve gençlerimizi bugün bu mücadelenin ve direnişin içinde yer almaya çağıryorum. Çünkü bu kutsal toprak bu köyler bizim, tarihimiz burada, atalarımızın yaşadığı bize bıraktığı değerler. Namus, haysiyet ve şerefimizdir bu topraklar. Bu temelde bütün gençlerimizi bizimle savaşmak ve şerefine sahip çıkmak için savaş cephesine çağırıyoruz."



Çatışmalarda NPF güçleri olağanüstü bir performans sergileyerek IŞİD militanlarıyla bire bir çatışmalarda yer aldı. Savaş cephesindeki NPF güçlerini Süryani-Asuri halkından din liderleri, HBA, Bethnahrin Demokratik Parti temsilci ve sorumluları ve onlarca kişi ziyaret etti. Ayrıca onlarca yerel ve uluslararası gazete ve TV'ler tarafından NPF askeri sorumlularıyla, HBA, Bethnahrin Demokratik Parti temsilci ve sorumlularıyla repörtajlar yapıldı. (Demokrat Haber)