Irak Başbakanı Nuri el-Maliki, devlete karşı savaşan kişiler ve aşiret mensuplarından "eli kana bulaşmamış" olanlarına genel af ilan etti.

Haftalık televizyon konuşmasında açıklamalarda bulunan Maliki, Irak ordusuna gönüllü olarak katılımların sürdüğünü ve bunun toplumun bir kesimiyle sınırlı kalmadığını, tüm kentlerden, Enbar, Selahaddin ve Musul’dan, Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) karşı savaşmak için gönüllülüğe rağbet olduğunu belirtti.

Posta gazetesinde yer alan habere göre, "Emniyet güçleri IŞİD militanlarının ele geçirdiği yerlerin tamamını geri alıyor" diyen Maliki, Irak’taki krizin sonlanmasının ardından bütün askeri birliklerin kendi yerlerine geri döneceğini ifade etti.

Orduya karşı savaşanlarla ilgili de konuşan Maliki, "Elleri kana bulaşmamışlar hariç, devlete karşı savaşan kandırılmış kişilere ve aşiret mensuplarına genel af ilan ediyorum" dedi.

Eli kana bulanmışları af kapsamı dışında tutan Maliki, bunun nedenini ise, "dökülen kanın sahibi ondan sorumludur" diyerek açıkladı.

IŞİD’in hilafet devleti ilan ederek, bölge ülkelere "kırmızı daire içindesiniz mesajı" verdiğini kaydeden Maliki, konuşmasında ayrıca, Federal Kürdistan Yönetimi’ni de eleştirdi.

Bir süredir çatışmaların ve otorite boşluğunun yaşandığı ülkede, IŞİD’in başını çektiği silahlı gruplar, Musul, Tikrit, Bakuba ve Telafer kentlerinin yanı sıra Enbar’ın El-Kaim, Rave, Aneh, Ratbe ve Hadise ilçelerini ele geçirmiş, çatışmalar yüzünden yaklaşık 1 milyon sivil göç etmek zorunda kalmıştı.

IŞİD, önceki gün, Irak’ta hilafet devleti kurduğunu, örgütün lideri Ebubekir el-Bağdadi’yi de halife ilan ettiğini ve adını İslam Devleti olarak değiştirdiğini duyurmuştu.