Suriye Adalet ve Kalkınma İçin Ulusal Gençlik Partisi Genel Sekreteri Barvin İbrahim, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Bogdanov ile görüşme sırasında, Rus yetkiliye Suriye’deki Kürt sorununun olası çözümüyle ilgili anlaşma sunduklarını belirtti ve anlaşmanın öncelikle Kürtlerin Suriye’nin geleceği konulu görüşmelere katılımıyla ilgili olduğunu söyledi.

Suriye halkı, ordusu ve müttefiklerinin teröre karşı mücadelesinde zafer elde etmesiyle Suriye krizinin çözüme kavuşmayacağının ortada olduğunu belirten Barvin İbrahim, Sputnik'e yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: 

“Bu zafer, tüm azınlıklar için siyasi ve hukuki hakların belirlenmesi sürecini başlatır. Bu konuda Suriye iktidarı veya toplumsal güçlerin bazı grupları öne çıkarması ve sadece onlarla çalışması kabul edilemez. Bu tür uygulama kabul edilemez ve Suriye sınırları dışına taşabilecek çatışmaya yol açar. Bu, gelecekte Suriye’nin bölünmesinin sebebi haline gelebilir. Uluslararası düzeyde ara verilmesi ve diğer tüm azınlıklar gibi Kürtlerin de Suriye’nin geleceğiyle ilgili müzakere sürecinin içine çekilmesi gerekiyor. Bunun yanında aktif katılım da söz konusu, halkın çıkarlarını rastgele insanlar değil gerçek temsilcileri temsil etmeli." 

Bogdanov’a sunulan anlaşmada, Suriyeli Kürtlerin terörle mücadeledeki olumlu katkısı kaydedildiğini aktaran İbrahim, buna rağmen Kürtlere özyönetim imkanı sunulmadığını, hatta Haseke bölgesindeki Arapların ‘Kürt bölücülüğü tehdidi’ gibi uyduruk bahaneyle silahlandığı ve çatışmalara hazırlandığı anlattı. 

'KÜRTLER SURİYE TARTIŞMASINA KATILMAZSA TOPLUM TATMİN OLMAZ'

Memorandumda, “Biz, Adalet ve Kalkınma İçin Ulusal Gençlik Partisi, Suriye ve Suriyeli Kürtlerin çıkarlarını savunuyoruz. Suriye topraklarının ve bağımsızlığının kutsallığını savunuyoruz. Bunun yanında, Kürtlerin Suriye’nin geleceğiyle ilgili tartışmalara katılmaması durumunda ülkenin gelecek yapısının Suriye toplumunun tüm kesimlerini tatmin edemeyeceğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu ve Afrika Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’un Suriye toplumsal ve siyasi güçlerinin temsilcilerinden oluşan bir heyeti kabul ettiği bildirilmişti. Bogdanov ile görüşen heyette, Adalet ve Kalkınma İçin Ulusal Gençlik Partisi Genel Sekreteri Barvin İbrahim, Suriye Halk Partisi Başkanı Şeyh Navaf el-Mulham ve Nur sivil toplum kuruluşunun temsilcisi Muhammed Calbut yer almıştı.