Irak’ta dün düzenlenen bir dizi silahlı ve bombalı saldırılarda 80’e yakın kişi hayatını kaybetti.  Saldırılarda çoğunlukla Şii toplumu hedef alındı.

Dün akşam saatlerine doğru Bağdat’ın 20 km kadar güneyindeki Yusufiye’de bomba yüklü iki araç ve yol kenarına yerleştirilen bir bombanın patlaması sonucu 24 Şii hacı hayatını kaybetti. Hacılar kutsal kent Kerbela’ya doğru gidiyordu.

Irak’ta İmam Hüseyin yasının yaklaşması ile birlikte güvenlik güçleri de alarm durumuna geçti. Şiilere yönelik saldırıların artmasından endişe ediliyor.

Musul’da Şii hacıları taşıyan bir otobüsü durduran silahlı kişiler 12 kişiyi öldürdü.  Bağdat’ın 180 km kuzeyindeki Beici’de dört intihar eylemcisi bir polis merkezine girdi. Bunlardan ikisi üzerindeki bombaları bina içinde patlattı, 5 polis öldü. Diğer ikisi ise bina içinde saklandı ve ilk patlamadan bir saat sonra üzerlerindeki bombaları ateşledi.  Saldırıları üstlenen olmadı, ancak intihar saldırılarından El Kaide sorumlu tutuluyor.

Beici’deki saldırılardan iki saat sonra başkentin 150 km kuzeyindeki Tikrit’te yerel meclis binası önünde iki bombalı araç patlatan üç intihar eylemcisi,  binanın kontrolünü ele geçirdi. Her üç eylemci daha sonra öldürüldü.

Bağdat’ta çoğunluğu Şii toplumuna yönelik olmak üzere düzenlenen bombalı saldırılarda en az 27 kişi öldü. Gün içinde Irak genelinde 80’e yakın kişi hayatını kaybetti. (ANF)