Antakya’da, “Ortadoğu’ya ve Suriye’ye Emperyalist Müdahale’ye Son Mitingi”nin İçişleri Bakanlığı ve Hatay Valiliği tarafından yasaklanmasına rağmen alana inen Hataylılar, miting gibi bir basın açıklaması yaptı.

 

Açıklamaya katılanlar, valilik binası önünden geçerken mitingin yasaklamasına karşı “Vali istifa” sloganları attı. Miting, Suriye’ye ve bölgeye müdahaleye karşı olan tüm kesimleri bir araya getirdi.

 

VALİLİĞİN YASAĞI HALKI DURDURAMADI

Eğitim-Sen, SES, DİSK, BDP, EMEP, ESP, ÖDP, TÖP-G, SDP, Halkevleri, AKA-DER, Sosyalist Parti, Partizan ve Halk Cephesi’nin haftalardır ortak çalışma yürütmesinin ardından gerçekleşen mitinge binlerce kişi katıldı. Antakya Doğuş Okulları Maksim bölgesinde başlayan yürüyüşe geçen kitle, Ulus Meydanı’nda basın açıklamasını yaptı.

 

“Yaşasın Halkların Kardeşliği”, “Kahrolsun ABD emperyalizmi”, “Katil ABD Ortadoğu’dan defol”, “Suriye Libya olmayacak” sloganlarının atıldığı eyleme apartmanlardan, binalardan mitinge katılamayan vatandaşlar alkışlarıyla destek verdi.

 

"AKP EMPERYALİZMİN TAŞERONU"

Basın açıklamasının mitinge dönüştüğü eylemde, söz alan Hatay Eğitim-Sen İl Yöneticisi ve KESK Dönem Sözcüsü Ayhan Erkal, emperyalist güçlerin, Ortadoğu’da başlayan halk hareketlerine biçim vermek istediğini ve bu hareketleri kontrol ederek kendi çıkarlarına uygun rejimler kurmak istediğini belirtti. Erkal, emperyalizmin çıkarlarına uygun olarak Türkiye’nin göreve koşulduğunu kaydetti.

 

Erkal, “Filistin sorununda İsrail’e efelenerek, Esad rejimi ile yakın pozlar vererek, Kaddafi’den insan hakları ödülü alarak kurulan ilişkiler tam ters istikamette emperyalizmin hizmetine sunuldu” dedi.

 

“Libya’da NATO’nun ne işi var?’ diyenlerin İzmir’i savaşın karargahı haline getirdiğini, Suriye’de silahlı mücadele veren taşeron örgütlerin Türkiye’de üstlendiğini” ifade eden Erkal,  Türkiye’de İsrail’i korumak amacıyla kurulan füze kalkanının emperyalizme hizmet etmek anlamına geldiğini iddia etti.

 

GELECEĞİNE SURİYE HALKI KARAR VERMELİ

“Suriye’nin geleceğini Suriye halkının belirlemesinin çok önemli olduğunu” ifade eden Erkal, “Suriye’nin istikrarsızlaştırılması için kentimizde çadır kentler kuruldu, Suriye’ye ekonomik yaptırımlar uygulandı, kökten dinci örgütlere lojistik ve askeri destek sağlandı. Ama hükümete karşı biz Suriye’de halkçı, devrimci bir demokrasi ve ekonominin yeşermesinin tek yolunun Suriye halklarının demokrasi ve özgürlük mücadelesinden geçtiğini biliyoruz” dedi.

 

EZİLEN HALKTAN YANAYIZ

Erkal, “Bu tarihsel dönemeçte devletlerden herhangi birinin yanında değil, ezilen halklardan yana tavır” aldıklarını belirtti. Erkal, “Kent ekonomisi ciddi zararlar gördü, tırlar sınırlarda saatlerce kuyruklar oluşturdu. Ölüm haberleri alıyoruz. Antakyalı tır Şoförü Mecit Akdoğan çatışmaların arasında kaldı ve yaşamını yitirdi. Biliyoruz ki savaşlarda zenginler değil, yoksul emekçiler ve çocukları ölüyor. Olası savaşta yine biz öleceğiz” dedi.

 

VALİLİK İRADEMİZİ KIRAMAZ

Valiliğin miting başvurusunu reddetmesine Erkal, “ Hatay Valiliği, Antakya halkının kendini ifade etme hakkını çiğnemiştir. Emperyalizme karşı olmak, halkların kardeşliğini savunmak yasaklanır oldu. Buna rağmen hiçbir kuvvet haklı mücadelemizi engelleyemeyecektir” dedi.

 

TUTUKLAMALAR BİZİ ENGELLEYEMEZ

Mersin’de gözaltına alınan KESK üyelerine de değinen Erkal, örgütlenme hakkının gözaltı ve tutuklamalarla engellenemeyeceğini belirterek AKP’nin yıkım politikaları ile herkesi teslim almaya çalıştığını belirtti.

 

Bu arada mitinge katılanlardan bir grup Nusayri vatandaş, Beşar Esad ve Suriye bayrakları da taşıdı. Bilindiği gibi Suriye muhalefetine mensup grupların bir lideri Suriye’de Nusayrileri temizleyecekleri, hepsini öldürecekleri yönünde açıklamalar yapmış, bu da Nusayriler arasında etnik temizlik endişesi yaratmıştı. (Kaynak: EVRENSEL)