Fransa'da, cumhurbaşkanlığı seçimini Sosyalist aday Francois Hollande kazandı.

 

Resmi olmayan sonuçlara göre, Hollande, oyların yüzde 52'sini kazanırken, Nicolas Sarkozy yüzde 48 oranında oy aldı.

 

Sosyalistler, Francois Mitterrand döneminden bu yana üç dönemdir (17 yıl) Elysee Sarayı seçimini kazanamıyordu. 57 yaşındaki Hollande, siyasi kariyerine Mitterrand'ın danışmanı olarak başlamıştı.

 

Nikolas Sarkozy'yi koltuğundan eden Holland, Avrupa Birliği üyeliği konusunda Türkiye'ye daha sıcak yaklaşıyor.

 

Ermeni soykırımına en az Sarkozy kadar destek veren Hollande’ın zaferine ilişkin Türkiye’den ilk yorum Başbakan Erdoğan’dan geldi.

 

"HERHALDE TATİL YAPACAK"
Erdoğan, ''Beklenen bir neticeydi. Bu saatten sonra Sayın Sarkozy herhalde, kendisinin de verdiği söz siyasete devam etmemekti, herhalde artık tatil yapacak'' dedi.

 

Erdoğan, Slovenya'ya hareketinden önce gazetecilerin soruları üzerine, Fransa'daki yeni dönemin, Türkiye-Fransa ilişkilerinde çok daha farklı olması gerektiğini ifade ederek, ''Barışa yönelik, dayanışmaya yönelik, paylaşıma yönelik bir dönemin duyarlılığı içinde olması lazım yoksa seçim meydanlarındaki popülist mesajlar, eğer bu yönetimin de uygulamalarına yansıyacak olursa tabii bu Türkiye-Fransa ilişkilerini olumsuz istikamette etkiler. Temennim odur ki bu, sadece meydanlarda söylenmiş sözler olarak kalır'' değerlendirmesini yaptı.