Kanlı eylemleriyle tanınan Nijeryalı örgüt Boko Haram’ın liderinin çatışmada aldığı yaralar sonucu öldüğü ileri sürüldü.

Nijerya Ordusu'nun yaptığı açıklamalara göre Boko Haram lideri Ebubekir Şekau 30 Haziran'da ülkenin kuzeydoğusunda ordunun özel harekât birimleriyle giriştiği çatışmada ağır yaralandı.

ABD'nin terör şüphelileri için hazırladığı "en çok arananlar listesi"nde yer alan Ebubekir Şekau, yaralarının tedavisi için gizlice komşu ülke Kamerun'a götürüldü.

Nijerya istihbaratı, Ebubekir Şekau'nun 25 Temmuz-3 Ağustos tarihleri arasında hayatını kaybetmiş olabileceğini belirtiyor. Nijeryalı yetkililerin iddiası henüz bağımsız kaynaklarca doğrulanmadı.

AFP Ajansı’nın sorularını yanıtlayan Nijerya Ordu sözcüsü Chris Olukolade, "Ebubekir Şekau’nun ölümünü doğrulayan somut deliller aramaya devam ettiklerini" söyledi.

ABD, Şekau'nun başına bu yılın mart ayında 5,3 milyon euro ödül koymuştu. Geçen hafta internete düşen bir video kaydında kendisini Ebubekir Şekau olarak tanıtan bir kişi, ağustos ayı başındaki çatışmalar hakkında bilgi veriyor. Nijerya Ordusu uzmanları, söz konusu kaydın sahte olduğunu açıkladı.

Boko Haram Nijerya'da şeriat yönetimi kurmak amacıyla 2009'dan bu yana faaliyet yürütüyor. Örgütün düzenlediği eylemler sonucunda şimdiye kadar 3 bin 600 kişi hayatını kaybetti. Nijerya Ordusu örgüte karşı bu yılın mayıs ayında kapsamlı bir harekât başlatmış, örgütün iki numaralı ismi "Ebu Saad" kod adını kullanan Momodu Bama'nın da 14 Ağustos'ta öldürüldüğü ileri sürülmüştü.

Boko Haram örgütü kiliselere ve camilere düzenlediği saldırılarda onlarca sivili katletmişti.

© Deutsche Welle Türkçe