Uluslararası Adalet Divanı, Japonya’nın Antarktika’da yaptığı balina avını durdurma kararı aldı. Japonya balina avını bilimsel amaçlar için yaptığına dair gerekçeler sunmuştu. Ancak Lahey Adalet Divanı, balina avının tamamen insan tüketimine hizmet ettiği gerekçesiyle durdurma kararı aldı. Tokyo kararı hayal kırıklığı ile karşıladı.

Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Adalet Divanı, davacı Avustralya hükümetiyle hemfikir olarak, öldürülen balina sayısının söz konusu avlanmanın "bilimsel gerekçelerle" yapıldığı savunmasıyla bağdaşmadığını kabul etti.

Mahkemenin söz konusu açıklamasında, balinaların bilimsel amaçlı kullanım yerine et tüketicilerine satıldığından, bundan böyle avlanma lisansı verilmeyeceğini belirtti.

Mahkemeye başkanlık eden hâkim Peter Tomka, 2005 yılından bu yana devam etmekte olan avlanmalarda 3 bin 600 balinanın öldürüldüğünü ve bu rakamın bilimsel olmaktan çıktığını kaydetti.

Japonya'nın, bilimsel amaçlı olmak kaydıyla izin verilen balina avcılığı anlaşmasını imzaladığı 1986 yılından bu yana güney buzullarında ufak balıklar dahil olmak üzere 850 minke balinasını avladığı belirtiliyor. Ülke, tüm bu avlanmaları 1946'da aldığı "dev memelileri araştırma için avlanma" iznine dayandırıyor.

İlgili davada Japonya hükümetini temsil eden avukat Koji Tsuruoka, ülkesinin derin bir hayal kırıklığına uğradığını belirterek bir adım atmadan önce kararı inceleyeceklerini kaydetti. (ANF)