Nilay VARDAR / Bianet

 

İzmirliler, 20 yıl önce ekoloji mücadelesinin miladı kabul edilen "termik santrale hayır" yürüyüşü gibi 6 Mayıs'ta "Termik ateşini söndürün, hıdrellez ateşini yakın" diyecek.

 

İzmir'in Aliağa İlçesinde 1990'da yine termik santral yapılmak istenmişti; ancak çoluk çocuk, genç yaşlı 60 bin kişi Konak Meydanı'ndan Aliağa'ya yürüyerek santrale hayır demişti.

 

Eylemden bir gün sonra bakan, toplumun yoğun baskısı nedeniyle santralden vazgeçildiğini söylemek zorunda kalmıştı.

 

Bugün yine Aliağa ve Çandarlı ilçesinde yedi adet kömür yakıtlı termik santral yapılmak isteniyor; ikisinin ruhsatı alındı, birinin inşaatı başladı. Ruhsata onay veren CHP'li bir Belediye. Oysa ki 20 yıl önce yerel yönetimler de santrale karşı çıkmıştı.

 

"ALİAĞA'NIN HAVASI ZATEN ÇOK KİRLİ"

Birçok sivil toplum örgütünün desteğini alan 1 Milyon İzmirli Platformu, termik santrallere karşı uzun vadeli mücadeleye başladı.

 

Platform üyesi Efe Tökdoğan, Aliağa'nın ekolojisinin yıkım içinde olduğunu ve birçok raporda bölgeye yeni sanayinin yapılmaması gerektiğinin belirtildiğini söyledi.

 

Tökdoğan şöyle devam etti: "Artık Aliağa'nın ekolojisi yeni bir sanayiyi kaldıramaz. Zaten hava kirliliği çok kötü durumda buna rağmen, bölgeye Petkim'in yeni bir rafinerisi, çok büyük bir liman ve cezaevi yapılacak. Bunların elektrik ihtiyacının karşılanması için de yedi termik santral yapılmak isteniyor."

 

Tökdoğan, "İzmir için bu sadece bir ekoloji mücadelesi değil, ölüm kalım meselesi" diyor.

 

TERMİK SANTRAL, DOĞAYA, TARİHE, İNSANA ZARARLI

Peki termik santrallerin doğa ve insan sağlığına zararları nedir? Tökdoğan açıklıyor:

 

* Küresel iklim değişikliğini en çok hızlandıran enerji santrali tipi kömür yakıtlı termik santraldir; tartışması yok.

 

* Kömürün bünyesinde bulunan kimyasallar ve radyoaktif elementler kanser riskini arttırır ve tarım arazilerini zehirler.

 

* Ne kadar baca gazı filtresi olsa da, kömür yakıtlı termik santralin bacasından çıkan gaz hava kalitesinde düşüş yaratır.

 

* Havaya karışan bu gazın yağmur ve nemle birlikte asit yağmurlarına dönüşme ihtimali var.

 

* Aliağa'da milattan önce bize miras kalan bir antik kent var. Bu asit yağmurlarıyla antik kenti kaybetme riski var.

 

* Soğutma suyunu denizden almak için deniz kıyısına kurulan santraller; deniz suyunun ısınmasına neden olacak. Bu da körfezlerdeki deniz yaşamının bitmesi demek.

 

HIDRELLEZ'DE ALİAĞA'YA

Tökdoğan, İzmir'in yenilenebilir enerji kaynakları bakımından çok zengin olduğunu ancak buna yatırım yapılmayıp, santrallerde ısrar edilmesinin büyük bir vizyonsuzluk olduğunu söyledi.

 

Ayrıca termik santralin enerjide dışa bağımlılığı azaltacağı iddiasının doğru olmadığını söyleyen Tökdoğan, "İthal kömürle nasıl dışa bağımlılıktan kurtulunacak" diyor.

 

İşte tüm bu nedenlerle,  6 Mayıs pazar günü saat 13:00'de, İzmirliler Aliağa'da konserler eşliğinde "Termik santral yapma, istemiyoz" diyecek.

 

Eylemle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayınız.