Ilısu Barajı’nın yapımı dolayısıyla Hasankeyf çarşısı Ekim ayı itibariyle boşaltılıyor. Bunu zorla göçertme olarak ifade eden çarşı esnafı, dayanışma çağrısı yaparken, yaşam savunucuları da bugün Hasankeyf’e ve Dicle Vadisi’ne sahip çıkma çağrısında bulunacak. 

Soner Bayık'ın Mezopotamya Ajansı'nda yer alan haberine göre, Batman’ın Hasankeyf ilçesinde Ilısu baraj yapımı dolayısıyla kent çarşı merkezinin Ekim ayında tamamen boşaltılacağı ve bariyerlerle kapatılacağı belirtildi.

Hasankeyf Gönüllüleri ise, Dünya Hasankeyf Günü dolayısıyla bugün tüm yaşam savunucularını Hasankeyf’e ve Dicle Nehrine sahip çıkmaya çağırıyor.

BÖLGEDE SU OLUKLARI OLUŞTU

Baraj yapımından dolayı mülk sahiplerinin yerleştirileceği TOKİ’nin 710 ev inşaat bitmeden dış cephesi dökülmeye başladı. Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bület Baygüven’in “Devletin vizyon projesi” olarak tanımladığı evlerde eksik malzeme kullanıldığı ve bölgede su olukları oluşmaya başladı.  Kente fısıltı gazetesinin öne sürdüğü iddialara göre, yeni yerleşim bölgesinde devlet bürokrasisi için ayrıca villalar yapılacak. Bahsi geçen yeni yerleşim bitmeden esnafa Ekim ayında çarşıyı tamamen boşaltılması istendi.

NEHİR KOKTU CANLILAR ÖLÜYOR

Dicle Nehrindeki tahribat kazı nedeniyle suda oluşan kirlilik kötü kokular saçmaya başladı. Nehirde canlı türleri ise ölüme terk edildi. Bayram nedeniyle yıkıma ara veren Rüzgar Dağcılık Endüstriyel Firması, Darphane bölgesinin arka tarafında yeniden yıkıma başladı.

YAŞAM SAVUNUCULARI HASANKEYF’TE

Yıkım ve zorla göçertme politikasına karşı aralarında Hasankeyf’i Yaşatma Girişimi ve Mezopotamya Ekoloji Hareketi’nin de bulunduğu Hasankeyf Gönüllüleri, 2. Dünya Hasankeyf Günü dolayısıyla kentte bugün bir araya geliyor. 
 
Öte yandan sosyolog ve belgeselci Ali Ergül tarafından Hasankeyf ve Dicle Nehrinde devletin yıkımını ve hafızayı yok etmesini konu edindiği “Suyun Ölüm Tarihi” belgeselinin ilk gösterimi yarın saat 17.00’de Tiyatro Ritüel’de gösterilecek.