Dersim'de yöre Alevileri tarafından kutsal kabul edilen dağ keçileri zaman zaman kaçak avcıların hedefi olurken, bazen de izinli avcılar tarafından avlanıyor.

Bu duruma tepki gösteren Alevi kanaat önderleri, yöre sakinleri, sanatçılar, sivil toplum ve siyasi parti temsilcileri Ana Fatma, Düzgün Baba ve Hızır’ın keçileri olduğunu belirttikleri dağ keçilerinin avlanmasının yasaklanması amacıyla imza kampanyası başlattı.

Etkinliğe CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol, Belediye Eş Başkanı Mehmet Ali Bul, Alevi dedeleri, sanatçılar, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile dağ keçileri üzerine çalışan araştırmacılar katıldı.

İmza kampanyasının öncülüğünü yapan Dersim Halk Müziği Sanatçısı Metin Kahraman, dağ keçilerinin kutsal kabul edildiğini belirterek, “Gerek dağ keçilerinin Alevi inancındaki yeriyle, gerek bütün Anadolu ve Mezopotamya kültüründeki önemiyle ve gerekse de bölgedeki biyolojik zenginlikleriyle Dersim, korunması gereken bir kültür havzasıdır. Bu sebeplerle Biz Dersim’in tamamen avcılığa kapalı bir alan haline getirilmesini talep ediyoruz” dedi.

Etkinliğe katılan CHP Dersim Milletvekili Gürsel Erol ise kaçak avlanmaya hapis cezası getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Bir canlıyı yok etmenin bedeli hapis cezasıyla cezalandırılmalı. Para cezası yerine hapis cezası daha caydırıcı olabilir. Bu bölgede avcılığı sadece keçiler için tüm canlılar için yasaklamak gerekiyor” dedi.

Kampanya kapsamında toplanacak olan imzalar, ilgili kurumlara gönderilecek.