Bu hafta gösterime giren filmlerden 3 yapım öne çıkıyor;

‘KATİL JOE’

Matthew McConaughey, Emile Hirsch, Thomas ve Haden Church’un başrollerde yer aldığı William Friedkin’in yönettiği ve Tracy Letts’in senaryosunu yazdığı film güçlü bir hikayeye sahip.

2011 yılında epey bir festivalde ilk gösterimleri yapılan film ancak bu yıl Temmuz ayında salonlara geldi. Türkiye’de ise bu hafta gösterime giriyor.

Şiddet, seks ve kara mizah öğeleri içeren hikayesi ve güçlü performansıyla film, eleştirmenlere göre usta yönetmen William Friedkin’in (The Exorcist) yönetmenlik yeteneğinden hiçbir şey kaybetmediğini kanıtlıyor.

Filmin senaristi Tracy Letts, 2008 yılında Pulitzer ödülü alan ‘August: Osage County’nun yazarı. Bu oyundan uyarlanan Katil Joe’nun bazı sahnelerinin korkutucu yönler içerdiği yönünde yorumlar var.

Eleştirmenlere göre filmde görüntü yönetmeni Caleb Deschanel’in yarattığı seri ve hareketli sahneler, editör Darrin Navarro’nun ise hız kazandırdığı hikayedeki karanlık bir komedi bizleri bekliyor.

Yönetmen Friedkin’in derbeder, ağzı bozuk, alışılmışın dışında beceriksiz ve işe yaramaz karakterlerden dolayı hem memnun hem de dehşete düşmüş olduğu yazılıyor ve Friedkin’in bu karakterleri ustalıkla yönettiğinin altı çiziliyor.

Katil Joe’nun Friedkin ve Letts ikilisinin 2006’daki ortak işi ‘Bug’ filminden çok daha iyi olduğu, yönetmen Friedkin’in ise son zamanlardaki en iyi performansı olduğu aktarılıyor.

Zayıf bir bütçeye rağmen küçük ama kendini sanatlarına adamış bir oyuncu kadrosuyla çekilen ve merakla beklenen filmi izlemek sahneler hakkında yazılanları okuduktan sonra biraz cesaret gerektiriyor gibi.

‘THE MASTER’

Haftanın merakla beklenen iddialı yapımlarından biri olan film usta yönetmen Paul Thomas Anderson tarafından yazıldı ve çekildi.

Joaquin Phoenix, Philip Seymour Hoffman ve Amy Adams gibi yıldız oyuncuların başrollerinde yer aldığı filmin, yönetmeni Anderson’un efsanevi filmi Kan Dökülecek’ten (There Will Be Blood) izler taşıdığı söyleniyor.

Scientology’ye göndermeleri olan filmin, müteveffa aktör ve 2. Dünya Savaşı donanma gazisi Jason Robards’ın yönetmen Anderson’a anlattığı hikayeler ile Amerikan edebiyatının büyük yazarı John Steinbeck’in hayatından izler taşıdığı belirtiliyor.

Yapımı senaryo ve bütçe sorunları nedeniyle birkaç kez aksayan film Venedik Film Festivali’nden ödül aldıktan sonra ilk olarak ABD’de vizyona girdi.

Başroldeki Joaquin Phoenix’e Oskar kazandıracağı iddiaları ile güç kazanan film yabancı eleştirmenlerce yılın en iyi filmlerinden biri olarak gösteriliyor.

Müzikleriyle de dikkat çeken The Master, kimi eleştirmenlere göre sinema severler için Nirvana noktası. Yönetmen Anderson’un ses ve görüntüleri karanlık ve baş döndüren bir atmosferi yaratmak için ustalıkla kullandığı konuşuluyor.

Venedik Film Festivali’nde yönetmenine gümüş aslan kazandıran filmin başrol oyuncuları Hoffman ve Phoenix aynı festivalden oyunculuk ödülleri alırken, filmin altın aslan ödülünü alamamasının talihsizlik olduğu yorumları yapılıyor.

Scientology tarikatı üzerine tartışmaları alevlendirmesi beklenen filmle ilgili The Guardian’da yayınlanan bir yorumda filmin Oskar şansının Spielberg’in Lincoln’u ve Wachowski kardeşlerin Cloud Atlas’ından çok daha fazla olduğu belirtildi.

‘MARLEY’

En büyük oğlu Ziggy Marley’in yapımcılığında ve oyunculuğunda Kevin MacDonald’ın yönetmenliğinde çekilen belgesel film Marley, Türkiye’de ilk olarak Filmekimi’nde gösterildi.

Marley’in ailesi ve müzisyen arkadaşlarının desteğiyle Oskar ödüllü yönetmen Macdonald (One day in September) tarafından çekilen filmde 144 dakika boyunca reggae müziğin unutulmaz ismi Bob Marley’i izleyeceğiz.

Sanatçının en iyi performanslarının yanı sıra arkadaşları ve ailesi ile yapılan röportajlardan oluşan belgeselin finalinde sanatçının ölümcül hastalığı sırasında sergilediği canlı performans da yer alıyor.

Hayatta kalan müzisyen arkadaşlarından Bunny Wailer’ın filmin gösterime girdiği Nisan ayında verdiği eleştirel demeçlerle memnun kalmadığını belirttiği bu uzun soluklu çalışma başta Jamaika olmak üzere dünyanın dört bir yanında büyük tartışmalar yarattı.

Tartışmalar devam ederken sanırım bize de Marley’i izlemek kalıyor.