Bu hafta birçok yerli ve yabancı film gösterime girerken birkaç dalda Oskar kazanan yapımlardan yönetmen sinemasının kilometre taşlarına ve aksiyon meraklılarına hitap eden 3 film hakkında bir derlemeyi ilginize sunuyoruz.

SEFİLLER (LES MİSÊRABLES)

Bu hafta başında açıklanan akademi ödüllerinde Anne Hatthaway’e en iyi yardımcı kadın oyuncu ödülü kazandıran film, ayrıca en iyi makyaj en iyi ses kurgusu Oskar’ını da kazandı.

Victor Hugo tarafından yazılan ve romantizmin en iyi örneklerinden biri olarak edebiyat tarihinde önemli bir yere sahip romandan esinlenerek hazırlanan bir müzikali temel alan film 2012 boyunca en çok konuşulan yapımlardan biri oldu.

Tom Hooper’ın yönettiği filmin senaryosu William Nicholson’a ait. Ödüllü Hatthaway’e Russell Crowe, Hugh Jackman ve Amanda Seyfried eşlik ediyor.

Yoğun dinsel motiflere sahip romanın 1909’dan beri 12 sinema ve televizyon filmine ve bir TV dizisine konu olması şaşırtıcı olmamalı. Roman ayrıca radyo oyunu olarak ve anime halinde de önceki yıllarda hayranlarına ulaşmıştı.

Oskar’dan önce birçok dalda Altın Küre ve BAFTA ödülleri alan ‘Sefiller’in bu hafta izleyeceğimiz en son uyarlaması diğerlerinden farklı olarak bir müzikal. 1980’li yıllardan beri oynayan bu müzikali beyaz perdeye taşıma fikri 1988’den beri yapımcıların aklındaydı ve aradan geçen uzun zaman ve hazırlıkların sonunca 2011 Haziran’ında çekimlere başlandı.

Fransa’daki birçok tarihi üniversite binası, katedral ve kilisede çekilen yapımın müzikal sahneleri için İngiltere gibi diğer birkaç Avrupa ülkesinin de imkânlarından yararlanıldı. Film için 61 milyon dolar harcandı.

Anne Hatthaway’in performansına odaklanan eleştirmenler oyuncunun özellikle ‘I Dreamed a Dream’ baladındaki performansına olan hayranlıklarını dile getiriyor.

Sanırım duygusal yoğunluğu hayli yüksek sahnelere ve muhteşem ses kurgusuna sahip bir görsel şölen için 1 yıl beklediğimize değecek bir film bizi bekliyor.

TİMOTHY GREEN’İN SIRADIŞI YAŞAMI (THE ODD LİFE OF TİMOTHY GREEN)

‘Şamar oğlanı’ (Dan in Real Life) ‘Annemler Yemeğe Geliyor’ (Pieces of April) ve ‘Bir Erkek Hakkında’ (About A Boy) gibi çağ insanının aile, toplum ve özel ilişkilerini ele alan filmlerle tanınan Peter Hedges bu kez Timothy Green’in Sıradışı Yaşamı’nı (The Odd Life of Timothy Green) anlatıyor.

Amerikalı müzisyen ve oyuncu Ahmet Zappa’nın bir fikri olarak ortaya çıkan filmde Jennifer Garner , Dianne Wiest,ve Ron Livingston rol alıyor. Amerikalı başka bir yönetmen Frank Capra’nın filmlerinden (Bay Smith Washington’a Gidiyor gibi) esinler taşıyan ve kimi yazarlara göre hayatta olmayan Capra’ya duyulan özlemi ifade eden Timothy Green’in Sıradışı Yaşamı, yönetmen Hedges’in diğer filmlerinden farklı olarak eski zamanlara ait bir güzelleme niteliğine sahip.

Çocuk sahibi olma özlemiyle yanıp tutuşan çiftin ve oldukça ilginç ve sürpriz bir misafirin yaşadığı olayları fantastik bir kurguyla perdeye taşıyan yapım bugüne kadar gösterildiği Kuzey Amerika ülkelerinde 50 milyon dolardan fazla hasılat yaptı.

SUÇ ÇETESİ (GANGSTER SQUAD)

Aksiyon filmleriyle özdeşleşmiş kalabalık ve adeta bir yıldızlar topluğunu andıran oyuncu kadrosuyla gösterime giren ‘Suç Çetesi’ (Gangster Squad) Ruben Fleischer tarafından yönetildi.

Will Beal’in yazdığı senaryoda 1940’lı yılların sonunda Brooklyn’i kasıp kavuran oldukça etkili bir çete ve dürüst iki polisin amansız mücadelesi öne çıkıyor.

Josh Brolin, Ryan Gosling, Nick Nolte, Emma Stone, Sean Penn, Michael Peña, ve Giovanni Ribisi gibi isimlerin rol aldığı film canlandırılan karakterlerin yeterince geliştirilmemiş olduğu yönündeki eleştirilere hedef olurken izleyenlerin hayli beğendiğini de ekleyelim.

İyi seyirler.