UNICEF: Çocuk ölüm ve yaralanmalarının sebebi patlayıcılar UNICEF: Çocuk ölüm ve yaralanmalarının sebebi patlayıcılar

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Cenevre Temsilcisi ve Koordinasyon Birimi Direktörü Ramesh Rajasingham, Filistin’deki durumu görüşmek için acil toplanan BM Güvenlik Konseyinde konuştu. İsrail’in Gazze'de 6 aydır süren saldırıları sonucu yaşanan "akıl almaz ölüm, yıkım, travma ve acıların" insanlığın kolektif bilincini sorgulaması gerektiğine işaret eden Rajasingham, 32 binden fazla can kaybı, 75 binden fazla yaralının yanı sıra Gazze nüfusunun yüzde 75’nin zorla yerinden edildiğini, konutların yüzde 60’nın zarar gördüğünü söyledi.

Rajasingham, “Gazze'de sivillerin korunmasının bulunmadığı çok açık.” diyerek, İsrail’in 1 Nisan'da, Dünya Merkez Mutfağı (World Central Kitchen-WCK) araçlarını vurması sonucu 7 yardım çalışanının hayatını kaybetmesini buna örnek gösterdi. “Ne yazık ki bu trajik saldırının bu çatışmanın içinde münferit bir olay olduğunu söyleyemeyiz.” diyen Rajasingham, uluslararası insancıl hukuka göre saldırının acilen soruşturulması ve sorumlularının hesap vermesi çağrısında bulundu.

Rajasingham, “Tüm üye devletler, diplomatik ve ekonomik baskı, silah ihracatını savaş kurallarına uyma koşuluna bağlama ve cezasızlıkla mücadelede işbirliği yoluyla uluslararası insancıl hukuk ihlallerini önlemek ve durdurmak için güçlerini kullanabilir ve kullanmalıdır.” dedi. WCK yardım ekibine yapılan saldırı nedeniyle diğer bazı yardım kuruluşlarının da Gazze'de önlem olarak faaliyetlerini durduğuna dikkati çeken Rajasingham, bunun Gazzeliler için zaten kötü olan gıda güvenliği krizini derinleştireceği uyarısında bulundu.