DNA’da meydana gelen kimyasal değişimlerin insanların ‘biyolojik yaşı‘nın anlaşılmasını sağladığını kanıtlayan biliminsanları, bu sayede vücut yaşı bilinen kişilerin kaç yaşına kadar yaşayacağının öngörülebileceğini ortaya koydu.

14 yıl boyunca 5 bin kişi katıldığı çalışma, Queensland Üniversitesi, Harvard Üniversitesi, California Üniversitesi, Los Angeles Üniversitesi, Boston Üniversitesi, Johns Hopkins Üniversitesi ve Amerikan Ulusal Kalp, Akciğer, ve Kan Enstitüsü’nden uzmanlar tarafından yürütüldü.

diken.com'da yer alan habere göre, çalışma kapsamında katılımcıların biyolojik yaşları ve yaşam süreleri kıyaslandı. Buna göre, biyolojik yaşları gerçek yaşlarına kıyasla daha yüksek kişiler daha erken ölüyor.

DNA’daki kimyasal değişimleri (metilasyon) inceleyen biliminsanları, bu değişimlerin biyolojik süreçlerde önemli bir rol oynadığını ve genleri açıp kapayabildiğini belirtti.

SAĞLIKLI YAŞLANMA İÇİN ÖNEMLİ

Edinburgh Üniversite’sinden Prof. Ian Deary’e göre, bu çalışmadan elde edilen sonuçlar ‘sağlıklı yaşlanma‘ çalışmaları adına büyük önem taşıyor.

Deary, “Sigara içmek, dibayet ve kalp rahatsızlıkları gibi faktörlere ilaveten yaşam süresi tahminlerini geliştiren ve yaşlanmanın yeni göstergelerini tanımlayan bu çalışma heycan verici” ifadelerini kullandı.