Ermenistan Diaspora Bakanlığı, dilbilimci ve yazar Sevan Nişanyan’ı William Saroyan nişanıyla ödüllendirdi.

İzmir’deki Şirince köyünde kendi arazisi üzerine “kaçak inşaat” yaptığı gerekçesiyle Ocak 2014’ten bu yana cezaevinde bulunan Sevan Nişanyan’a verilen nişanı avukatı Ergin Cinmen aldı.

23 Eylül Cuma günü İstanbul’da yapılan özel bir törenle verilen nişanı, Ermenistan Meclisi Bağımsız Milletvekili Aragats Akhoyan takdim etti.

Ermenistan, Diaspora ve Türkiyeli Ermenileri bir araya getiren törene, CHP’li Milletvekilleri Selina Doğan, Sezgin Tanrıkulu, yerel ve uluslararası İnsan Hakları savunucuları, hukukçular, gazeteci ve yazarlar ile Türkiye Ermeni toplumunun mensupları katıldı.

Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi adına törenin açılış konuşmasını yapan gazeteci Hrant Kasparyan, William Saroyan adına tahsis edilen ödülün, kültürel alanda yaratıcı katkılar sunan ve başarılara imza atan kişilere verildiğini söyledi.

William Saroyan hakkında bilgi veren Kasparyan, Bitlis’ten Amerika’ya göç etmek zorunda bırakılan Ermeni bir ailenin ferdi olan Saroyan’ın altmıştan fazla kitap, öykü, oyun ve roman yazdığını belirterek, “William Saroyan, okyanusun öbür ucunda doğmuş olsa da, ata yurdu Bitlis’i ziyaret etti. Ebeveynlerinin geldiği memleketle bağını koparmadı ve ardında bıraktığı eserlerle de bu coğrafyanın bağrından çıkan evrensel bir değer olarak belirdi hayatlarımızda” dedi.

ADALET BAKANLIĞI’NA ÇAĞRI

Konuşmasında İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) Sevan Nişanyan’ın tutuklandığı yıl yayımladığı rapora atıfta bulunan Kasparyan, raporda, Sevan Nişanyan’ın tartışma yaratan yazıları ve siyasi görüşleri nedeniyle hedef alındığını vurguladı. Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi olarak, Nişanyan hakkında verilen hapis cezasını, kitlelerin düşünce özgürlüğü hakkı bağlamında kabul edilemez bir yaptırım olarak nitelediklerini söyleyen Kasparyan, “Komitemiz, Sevan Nişanyan’ın serbest bırakılması ve ona uygulanan baskı ve zulme son verilmesi için Türkiye Adalet Bakanlığı’na bu vesileyle yeniden çağrıda bulunmaktadır” dedi.

Kasparyan’ın ardından konuşan Sevan Nişanyan’ın avukatı Ergin Cinmen, Nişanyan aleyhinde açılan davalar ve hukuki açıdan gelinen noktaya ilişkin bilgi verdi. Avukat Cinmen, yeni müddetnameye göre Sevan Nişanyan’ın hapis cezasının 16 yıl 8 ay 15 gün olduğunu söyledi.

Törende, Sevan Nişanyan’ın yurtdışında yaşayan annesi Sona Nişanyan’ın gönderdiği video mesajı da izletildi. Sona Nişanyan video mesajında oğlu Sevan Nişanyan’a dayanışmasını ifade etti. Ermenistan Diaspora Bakanlığı’na teşekkür ettiğini belirten Sona Nişanyan, Sevan Nişanyan’ın özgürlüğüne kavuşması için bunun umut vaat eden bir gelişme olmasını temenni ettiğini söyledi.

Törende konuşan milletvekili Selina Doğan ise, Sevan Nişanyan’a ilişkin olarak Adalet Bakanlığı’nın yanıtlaması talebiyle geçen yıl TBMM’ye verdiği soru önergesine henüz bir yanıt alamadıklarını söyledi.

Milletvekili Doğan’ın ardından konuşan Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi’nin sözcüsü Mahmut Konuk, Ermenistan Diaspora Bakanlığı’nın ödül kararını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Sevan Nişanyan’ın devletin cezalandırma mekanizmasının yeni bir kurbanı olduğunu belirten Konuk, Ankara Özgürlük Girişimi olarak Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi’ni desteklediklerini açıkladı.

DİASPORA VE FARKLI ÜLKELERDEN DAYANIŞMA MESAJI

Konuk’un konuşmasının ardından, dünyanın farklı ülkelerinde bulunan ve Sevan Nişanyan’a dayanışmasını ifade eden kuruluşlar, akademisyenler yazar ve gazetecilerin gönderdiği destek mesajları okundu. Törende, Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), Avrupa Ermeni Konseyi, Ermeni, Rum, Asuri, Süryani, Ezidi ve Aleviler Birliği (AGADEKA), Almanya’dan tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Tessa Hofmann, ABD’den tarihçi, akademisyen ve yazar Prof. Dr. Taner Akçam, gazeteci yazar Doğan Özgüden, Dr. İsmail Beşikçi ve demokrasi kültürünü destekleyen STK temsilcileri Hovsep Hayreni ve Aleks Krikoryan’ın gönderdiği destek mesajları okundu.

Sevan Nişanyan’a iletilen dayanışma mesajlarının okunmasının ardından Ermenistan Meclisi Bağımsız Milletvekili Aragats Akhoyan, Ermenistan Diaspora Bakanlığı’nın tahsis ettiği William Saroyan nişanını Sevan Nişanyan’ın avukatı Ergin Cinmen’e takdim etti.

Ödülün takdim edilmesinin ardından, İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı Şirince köyü ve Sevan Nişanyan’ın köyde yürütmüş olduğu mimari çalışmaları tanıtan “Yıkılası köy” adlı kısa bir video gösterimi yapıldı.

Tören, Uluslararası Sevan Nişanyan’a Özgürlük ve Adalet Komitesi üyesi gazeteci Hrant Kasparyan’ın yaptığı kapanış konuşması ile son buldu. Kasparyan, kapanış konuşmasında 25 Ekim 2016’da Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek olan Sevan Nişanyan davasına katılmak üzere tüm duyarlı kesimlere ve insan hakları savunucularına çağrıda bulundu. (Demokrat Haber)

Fotoğraf: Serdar Kaya