Demokrasi İçin Birlik Girişimi Başkanı Rıza Türmen, engellemeler nedeniyle ekranlarda görünür olmayan “Hayır”ın ensede ve havada hissedildiğini belirterek, referandum sonrası yeni bir Türkiye ve yeni bir demokrasi için bu hareketin devam etmesi gerektiğini söyledi.

DİB'in çağrısıyla İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şubesi’nde “Oyum Güvende” etkinliği düzenlendi. Sandık müşahitlerinin de katıldığı etkinlikte konuşan DİB kurucularından ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) eski yargıcı Rıza Türmen, “Hayır çıkarsa bahsettikleri fiili durumun düzelmesi için yeni anayasa gerekecektir” dedi.

Devletin tüm imkanlarının “Evet” cephesi için seferber edildiğini ifade eden Türmen, “Hayır” hareketinin Gezi eylemlerinden bu yana görülmeyen bir harekete dönüştüğünü söyledi. Türmen, “Ancak bu hareket ekranlarda yok, valileri, uçakları yok. Ama ‘Hayır'ı ensenizde, havada hissediyorsunuz. ‘Hayır’ hareketi büyük bir dip hareketidir” dedi.

Türmen sözlerini şöyle sürdürdü: “Halka rağmen halkın dışında, hükümet tarafından hazırlanan bir Anayasa’dır. Hükümetler, meclisler Anayasa yapmaz, kanun yaparlar. Anayasa’yı halk yapar. Referandumda oylanan halkın geleceğidir ve bu nedenle ‘Hayır’ çıkarmak zorundadır. Ancak bu hareket referandumdan sonra da devam etmelidir. Bu hareketin ‘Hayır’ çıktıktan sonra yeni bir Türkiye, yeni bir demokrasi çıkması için uğraşmalıdır. Çoğulcu, katılımcı bir demokraside ancak buradan çıkacaktır. ‘Hayır’ çıkarsa bahsettikleri fiili durumun düzelmesi için yeni Anayasa gerekecektir. Cumhurbaşkanı yetkilerin kısıtlanması, tarafsız hale getirilmesi, yeni bir seçin yasasının çıkması ve seçim barajının kaldırılması gerekecektir. Yeter ki demokrasi için birlikte olalım.” (Kaynak: Dihaber)