HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Referandumun tartışmalı sonuçlarının ardından başlayan sine–i millet tartışmalarına değinen Yıldırım, “Biz bu ülkede daha fazla krize sebep olacak, daha fazla kaybettirecek kararlaşmalar içinde olmayacağız” ifadesini kullandı.

HDP vekillerinin tutuklu yargılanmasının Türkiye için utanç olduğunu söyleyen Yıldırım, “Bu ülkeye bu utancın yaşatılmaması lazım. Parlamentonun üçüncü büyük partisinin eş genel başkanları, vekillerimizin yüzde 23’ü tutuklu, grubumuzun yüzde 23’ü esir. Biz tüm bu kararların siyasi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, 23 Nisan sebebiyle HDP grubunu ziyaret eden Türkiye Küçük Millet Meclisi (TKMM) üyeleriyle bir araya geldi.

HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım’ın açıklamaları şöyle:

Bu dünya üzerinde kayyımlar atayan, bunun aylara yıllara yayılmasını öngören bir siyasi literatür yoktur. Bu, yönetim biçimi değildir, böyle bir kural da yoktur. Bu ülkeye bu utancın yaşatılmaması lazım. Parlamentonun üçüncü büyük partisinin eş genel başkanları, vekillerimizin yüzde 23’ü tutuklu, grubumuzun yüzde 23’ü esir. Biz tüm bu kararların siyasi olduğunu düşünüyoruz. Şu anda eş başkanlarımızın, vekillerimizin tutuklu olması siyasi bir karar, bırakılmaları da siyasi bir kararla olacak. Hiçbir yerel mahkeme, hiçbir hakim bir milletvekilinin tutuklama kararını alabilecek kadar rahat değil. Aynı şekilde tahliye kararını da yereldeki hakim, Ankara’dan bağımsız veremez.

Bunun bu ülke demokrasisine itibar kazandırmadığını, ülkenin 80 milyon yurttaşının da böyle bir imajı hak etmediğini düşünüyoruz. Bütün bu çabaların muradı bizi demokratik siyasetten uzaklaştırma amacı taşıyor. Eş başkanlarımızla en son görüşen milletvekili benim. Israrla söyledikleri şu; “58 kişi tutuklansa ve 1 kişi bile kalsa, o arkadaşımız demokratik siyasette ve parlamenter siyasette ısrar edecektir”. Bizi sine-i millet tartışmalarına çekmeye çalıştıklarının farkındayız. Biz bu ülkede daha fazla krize sebep olacak, daha fazla kaybettirecek kararlaşmalar içinde olmayacağız.

TKMM örgütlenmelerini de doğrudan demokrasinin, katılımcı demokrasinin önemli bir sivil toplum örneği olduğunu düşünüyor, hepinizin bayramını kutluyorum. 

(Haber Merkezi)