HDP’nin eski müftü olan Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında, 4 Mart 2016’da Diyarbakır’ın merkez Yenişehir İlçesindeki Sümerpark’ta, ‘sivil cuma namazı’nı kıldırıp yaptığı konuşma nedeniyle, ‘terör örgütü propagandası yapmak’ iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Aynı olayla ilgili HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında da soruşturma açılmıştı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin eski müftü olan Diyarbakır Milletvekili Nimetullah Erdoğmuş hakkında ‘sivil cuma namazı’ gerekçesiyle başlattığı soruşturmayı tamamlayarak iddianame hazırladı.
Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianamede, Erdoğmuş’un Demirtaş ile 4 Mart’ta ‘sivil cuma namazı’na katıldığı ve açıklama yaptığı belirtildi.

Namazı kıldıran Erdoğmuş’un daha sonra yaptığı konuşmada, operasyonları ve sokağa çıkma yasağını eleştirdiği belirtilen iddianamede, Erdoğmuş’un operasyonları ‘tahaccür’ (taşlaşmak) ve ‘gaddarlık’ olarak nitelendirdiği ifade edildi.

1 YILDAN 5 YILA KADAR HAPİS İSTEMİ 

İddianamede, Erdoğmuş’un ‘terör yöntemlerini kullanmaya özendirici ve terörizmi yüceltici nitelikte beyanlarda bulunmak suretiyle terör örgütü propagandası yapma suçunu işlediği’ yönünde kuvvetli suç şüphesi bulunduğu iddia edildi. 
Erdoğmuş’un şimdiye kadar kendisine tebliğ yapılmasına rağmen ifade vermeye gelmediği ileri sürülerek ‘terör örgütü propagandası yapmak’ suçundan 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılması istendi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Erdoğmuş’un yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak