Dışişleri Bakanlığı, Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi'nin Ermeni Soykırımı kararına tepki gösterdi.

Çek Parlamentosu'nun alt kanadı, dün düzenlediği oturumda, Ermeni Soykırımı’nın 102. Yıl dönümünde 24 Nisan 1915’te yaşananları soykırımı olarak tanıdı.

Dışişleri Bakanlığı Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi'nin Ermeni halkının 1915’te yaşadıklarına ilişkin aldığı kararını kınadığını ve reddettiğini bildirdi.

Açıklamada, “1915 olayları konusunda Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi'nde 25 Nisan tarihinde alınan kararı şiddetle kınıyor ve reddediyoruz” denildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:"

1915 olayları konusunda Çek Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi'nde 25 Nisan tarihinde alınan kararı şiddetle kınıyor ve reddediyoruz. Ayrıca, Çekya Cumhurbaşkanı Zeman'ın 1915 olayları konusunda ülkesindeki Ermeni cemaatini muhatap alan ve önemli tutarsızlıklar içeren mektubunu da üzüntüyle karşılıyoruz. Cumhurbaşkanı Zeman, mektubunda, bir yandan tarihin siyasetçiler tarafından yorumlanmaması gerektiğini, siyasetçilerin tarihi olayları siyasi çıkarları doğrultusunda kullandıklarını belirtip, geçmişin öncelikle tarihçiler tarafından araştırılması ve yorumlanması gerektiğini vurgularken, diğer yandan kendi sözleriyle çelişkiye düşerek 1915 olaylarına ilişkin siyasi değerlendirmelerde bulunmaktadır. Tarihi gerçeklere ve hukuk ilkelerine açıkça aykırı olan söz konusu siyasi tasarruflara ilişkin tepkimiz Çek Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisine bildirilmiştir."