Muhtarlara cübbe giydirip diploma verdiğinde anlamalıydık aslında durumun nereye doğru gittiğini! Öyle ya en çok belediye, vali ve kaymakamlarla temas halinde olan muhtarların koca Cumhurbaşkanı ile haftanın her günü ne işi olabilirdi!
 
Oysa eksik olan muhtarların entelektüel bilgileriydi! Makro, mikro ekonomiyi, devalüasyonu, kuantum teorisini, yer çekimini, uzay boşluğunu, Bağdat ve Viyana kuşatmasını, Suriye’yi, Halebi, Hatay’ı, Kozan’ı, Lozan’ı bilmeyen bir Muhtarın ikametgâh kâğıdı vermesi ne kadar doğru olabilirdi!
 
Kaldı ki Muhtarların işleri gittikçe de güçleşiyor! Zira Sayın Cumhurbaşkanının hangi hafta hangi konuyu işleyeceği henüz belli değil! Bir bakıyorsunuz muhtarlara dış politikayı anlatıp “Eyyy Avrupaa” diye bas bas bağırıyor, bir bakıyorsunuz Ana Muhalefet partisini çekiştirip “Eyy Cahapeee” diyor! Obama’ya çatıyor, Birleşmiş milletlere giydiriyor, İsrail ile bir küsüp bir barışıyor! Tabi bunların tamamı da Muhtarları ilgilendirdiği için haftanın her günü çağırıp onları bilgilendiriyor!
 
Eskiden Cumhurbaşkanları, iktidar ve muhalefet partilerini konuta çağırır haftalık olağan toplantılar yapar, partiler ise memlekette ne olup ne bitiyor Sayın Cumhurbaşkanına bilgiler verirdi! Yeni Türkiye’de işler değişti! Şimdi Sayın Cumhurbaşkanı iktidarı çağırıp bilgilendiriyor ya da talimat veriyor, muhalefeti ise “Birleşmiş Milletlere konuşmamış biriyle işim olmaz” diye görmezden bile geliyor! Hele HDP’yi yokmuş gibi sayıyor!
 
Ama her şeye rağmen Muhtarlarla olan toplantılar arasında en kazığı da bu hafta işlenen konu olsa gerek! Eminiz Muhtarların birçoğu bu hafta Sayın Cumhurbaşkanının Lozan’ı işleyeceğini bilmiyordu! Bilseler en azından gelemden önce birkaç tarih kitabı karıştırır, en azından arkadaşına, eşine, dostuna konuyla ilgili birkaç soru sorup öğrenmeye çalışırdı! Oysa birçoğu hazırlıksız yakalanmıştı! Daha birkaç ay önce Lozan’ı yere göğe sığdıramayan Sayın Cumhurbaşkanımız bu kez muhtarlara patlamış “Lozan’ı bize zafer diye yutturuyorlar, bunun neresi zafer” diye çıkışmıştı!
 
Hal böyle olunca da, bundan sonra ki toplantılara Muhtarlar dersine çalışarak geleceklerdir eminiz! Bu hafta Lozan’ı işleyen Sayın Cumhurbaşkanımız her an “Balkan Savaşları ve Sonuçları” ile ilgili bir toplantı daha yapabilir! Muhtarlara önerimiz haftaya “Montrö Boğazlar Sözleşmesi” ile “Mudanya Ateşkes Mütarekesine” de iyice çalışmalarıdır! Kaldı ki Mudanya Ateşkes Mütarekesinde ateşler gerçekten kesilmemişte olabilir! Ayrıca tarihi Moğol İstilası ile Malazgirt Meydan Muhaberesini de bilmek lazım!  Zira Sayın Cumhurbaşkanımız her an Muhtarları yazılı imtihana tabi tutup, ardından sözlü yapabilir.