Türkiye'nin en büyük mobil operatörü Turkcell’in Ukrayna’daki iştiraki Lifecell’in yönetimi, Ukraynalı İnternet sağlayıcısı “Volya”yı satın almak için görüşmelerde bulunuyor. "Volya" şirketler grubu, bünyesindeki Ukrayna kablo TV ve internet operatörü ile 34 ilde hizmet vermektedir. Abonelerin sayısının en az 2 milyon olduğu tahmin ediliyor.

Ukrayna medyasına verdiği röportajda, Lifecell CEO'su İsmet Yazıcı, Ukrayna’daki yol haritalarında yalnızca mobil iletişim varlıklarının değil, aynı zamanda sabit bağlantı ve diğer ilave hizmetlerin sağlanmasının da bulunduğunu söyledi. Bu amaçla, bazı hizmet sağlayıcıları aradıklarını belirtti ve “Bunlar iki şirket, iki varlık” diyerek sözlerine devam etti. Söz konusu varlıklardan bir tanesi kablo operatörü “Volya” şirketidir.

Haber kaynağımız, Turkcell tarafından “Volya” hakkında gerçekleştirilen bir incelemenin ardından satın alma sürecinin askıya alındığını ve resmi bir soruşturma başlatıldığını bildirdi.

"Volya" şirketinin raporlaması, mali sonuçların hesaplanma yöntemiyle ilgili bir dizi soruyu gündeme getirmekte ve "Turkcell”in standartlarından büyük ölçüde sapma göstermektedir. Abone veri tabanı "ölü” ruhlar tarafından şişirilmekte ve gerçekte ödeme yapan abonelerin sayısı, faturalandırma sistemindeki kayıtlardan farklılık arz etmektedir. "Volya"nın üst yönetimi kendisini şirketle ilişkili görmemekte olup, satışlar başlayana kadar (2018'in ilk aylarında) şirketi terk edeceklerdir. Örneğin, teknik müdür Eylül 2017'de Ukrayna sitelerinden birinde özgeçmişini yayınladı.

Aynı haber kaynağına göre, hissedarlar, Turkcell’in Ukraynalı iştirakinin yönetiminin, varlık edinmek ve geriye dönük prim kazanmak amacıyla, “Volya”nın gerçek değerini olduğundan yüksek göstermeye yönelik muvazaalı bir işlem yaptığından şüpheleniyorlar.

“Volya” ile rekabet eden “Triolan” şirketinin temsilcisi Vadim Sidorenko, ticari işlemin gerçekleşmeyeceğinden emin: “Yakın gelecekte hiç kimse “Volya”yı satın almayacak. Şirketin maliyeti o kadar yüksek ki aklıselim hiç kimse bu parayı karşılamayacaktır. “Volya”ya 300 milyon $ yatırım yapıldı. Hiç kimse bir kuruş bile kaybetmek istemez. Dolayısıyla, böyle bir ticari işleme talep olmayacağı sonucuna varabiliriz.

Anlaşmanın yapılmayacak olmasının ikinci ve çok daha önemli bir nedeni daha var. 2005 yılından bu yana, Turkcell’in ortakları Çukurova Grubu ve Alfa Grubu'nun Rusya konsorsiyumu VTB arasında süregelen işbirliği anlaşmazlığında bu sene son aşamaya gelinmiştir.Bu dava, son duruşmada Londra Tahkim Mahkemesi’nin, Çukurova’nın LetterOne’dan Turkcell’deki %49 hissesini 60 gün içinde (18 Kasım’a kadar) 2,7 milyar $’a satın alması veya %51’lik hissesini 2,8 milyar $’a satması kararı ile sonuçlanmıştır.

Turkcell CEO'su Kaan Terzioğlu:

“Bizim büyük ve küçük bir çok hissedarımız bulunmaktadır. “Alfa Grubu" ya da LetterOne (L1, Mikhail Fridman’ın “Alfa Grubu” ve ortaklarının varlıklarını yönetiyor) sadece hissedarlarımızdan biridir. Yönetim ekibimizin sorumluluğu, şirketin daha hızlı büyümesini ve daha karlı hale gelmesini sağlamaktır. Şirket kimin kontrolünde olursa olsun bizim sorumluluğumuz değişmez. Bağımsız bir yönetim kurulumuz var, bugün ortaklarımızın çıkarları için çalışıyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz. Yatırımcıların uyruğunun önemli olmadığını düşünüyoruz” dedi.

Kaan Terzioglu, Alfa Grubu’nun Turkcell için önemli bir yatırımcı olduğunu da sözlerine ekledi. “Alfa Grubu” bugün değerli bir hissedardır ve umarız yatırımcılarımızdan biri olmaya devam ederler” diye vurguladı.

Reuters’deki bir haberde ise, Çukurova Grubu’nun T.C. Ziraat Bankası’na 1,6 milyar $’lık kredi borcu ödemesi gerektiği, ancak Grubun gerekli fonları sağlayamaması nedeniyle kredilerin ilk taksidini ödeyemediği ifade edilmektedir.