Şapatan'da işkence gören köylülerin şikayeti sonucu 5 polisin teşhis edildiği, 70'inin de önümüzdeki günlerde teşhis edileceği belirtildi.

Köylülere, “Siz bunları hak ettiniz teröristlere yardım ediyorsunuz” diyerek hakaret eden Doktor Elif Ç.’nin ise Aydın Devlet Hastanesi'ne tayininin çıkarıldığı öğrenildi.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesi Şapatan köyüne 6 Ağustos’ta 300 özel hareket polisi baskın düzenlemiş, köylülere ağır işkenceler yaparak, birçok kişiyi gözaltına almıştı.

İşkence görüntülerinin kamuoyunda büyük yankı uyandırmasından sonra köye giden Başbakan Binali Yıldırım'ın Başdanışmanı Adnan İnanç, İlçe Kaymakamı ve Emniyet Müdürü köylülere, “Bu olay münferit bir gelişmedir. Bundan devletimizi sorumlu tutmayın, onların adına sizden özür diliyoruz bu işin peşini bırakmayacağız” dedi. İşkenceye uğrayan 100’e yakın kişiden 38’i ilk gün Şemdinli Devlet Hastanesi'nde çalışan Elif Ç. isimli doktordan darp raporu alamadığı için, olaydan 7 gün sonra aldıkları darp raporuyla Şemdinli Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. 

İŞKENCECİ 5 POLİS TEŞHİS EDİLDİ

Şapatan ve Dereboyu, Elde, İncesu mahallelerinde eş zamanlı gece baskınında işkenceye uğrayan 38 kişinin başvurusu üzerine 5 polis teşhis edildi. Köyde başlayıp emniyet müdürlüğünde devam eden işkence izlerini gösteren 80 fotoğraf da yine şikayet dosyalarına konuldu. Mağdurların avukatı, köyün 4 camisine yerleştirilen ve uydu sistemi ile emniyet müdürlüğünde izlenen kamera görüntüleri ile operasyonun yapıldığı gün dronelerden alınan görüntüler konusunda ise henüz bir gelişme olmadığını belirtti. 

‘DAYI’ LAKAPLI POLİS AÇIĞA ALINDI, ELİF Ç. AYDIN’A GÖNDERİLDİ

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre, Emniyet Müdürlüğü'nde işkenceye karışan, neredeyse bütün köylülerin tarif ettiği uzun boylu, kirli sakallı “Dayı” lakaplı özel hareket polisinin açığa alındığı açıklansa da, mağdur avukatı buna yönelik ellerine resmi herhangi bir belgenin geçmediğini dile getirdi. Emniyette işkence olayına karışan polislerin arasında bulunan 5 polisin köylüler tarafından teşhis edildiğini söyleyen avukatlar, olay gecesi işkenceye karışan 70 özel hareket polisinin de tespit edildiğini ifade etti. 70 özel hareket polisinin önümüzdeki günlerde köylüler tarafından teşhis edileceğine anlatan avukatlar, dosyanın hala soruşturma aşamasında olduğunu kaydetti. 

Öte yandan rapor almak için gittikleri hastanede köylülere “Siz bunları hak ettiniz teröristlere yardım ediyorsunuz” sözleriyle hakaret eden ve bir genci gözaltına aldırtan Acil Tıp biriminde görevli doktor Elif Ç.’nin ise Aydın Devlet Hastanesi’ne tayininin çıkarıldığı öğrenildi.