Musul'u IŞİD'den temizlemek için düzenlenen operasyonda Şii milisler Musul'a bağlı Türkmenlerin yaşadığı Telafer'e girmeye hazırlanıyor.

Irak'ın Telafer'e Sünni ve Şii milisleri gönderme kararına Türkiye'nin verdiği tepkiyi değerlendiren Haşdi Şabi lideri el Amir, "Ankara, milisler Türkiye topraklarına girerse tepki göstersin. Telafer ise Irak'ta ve biz oraya gireceğiz" dedi.

'ESAD'DAN TALEP GELİRSE, HAŞDİ ŞABİ SURİYE'YE GİDECEK'

Rafael Daminov’un, Sputnik’teki haberine göre, "Haşdi Şabi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'dan talep gelmesi durumunda, Suriye'de cihatçılarla savaşmaya hazır olduğunu belirtiyor" diye aktardı.

Zilal adlı bir milis, "Rus tankları nerede? Burada Rus tanklarını ne zaman göreceğiz?" sordu. Diğer milisler de belirli aralıklarla bu soruyu tekrar etti. Iraklı gönüllülerle birlikte Suriye ordusu saflarında savaştığı Halep'ten bir ay önce geri döndüğünü anlatan Zilal, "Telafer'in alınması için deneyimli milislere ihtiyaç duyulduğu için komutanlar tarafından geri çağrıldık" dedi.

'IRAK ORDUSUNUN HEDEFİ BİRKAÇ AY İÇİNDE IRAK'I TÜMÜYLE TEMİZLEMEK'

Öte yandan, önümüzdeki aylarda Irak ordusunun milis güçleriyle birlikte Irak'ı tümüyle teröristlerden temizlemek istediğini söylediği belirtiliyor.

ERDOĞAN, 'HAŞDİ ŞABİ'YE YANITIMIZ FARKLI OLUR' DEMİŞTİ

Telafer'in Türkiye için hassas bir konu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haşdi Şabi'nin eylemleriyle ilgili olarak şu tepkiyi göstermişti:

"Telafer'de bir defa biz bu işe kesinlikle sıcak bakmayız. Sincar'da kesinlikle sıcak bakmayız. Bunu zaten bütün yetkililere çok açık net söyledim. Dedim ki Telafer tamamen Türkmen ili, ilçesi. Bunun yarısı Şia yarısı Sünni. Biz tabii değerlendirmeyi Şia, Sünni üzerinden değil aslında gönlümüzün arzusu buna tamamen Müslüman olarak bakıyoruz. Fakat Haşdi Şabi burada eğer böyle bir terör estirirse kesinlikle buna olan cevabımız bizim farklı olur."