22 Nisan günü Şırnak'ın Uludere ilçesinde hakkında yakalama kararı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra tutuklanan barış aktivisti Yannis Vasilis Yaylalı için Ankara’da eylem yapıldı. Yaylalı, 34 kişinin hayatını kaybettiği bombalama sonrası Roboski’ye yerleşmiş, burada yaptığı açıklamalar ve yazdıkları nedeniyle hakkında çok sayıda dava açılmıştı.

AKA-DER, ESP, HDP ve İHD Ankara Şubesinin düzenlediği eylemde basın açıklamasını Yaylalı gibi vicdani retçi olan Sergen Sucu okudu.

VİCDAN VE BARIŞ TALEBİ YARGILANAMAZ

Yaylalı'nın tutuklanma sebebinin barış ve vicdan talepleri olduğu söyleyen Sergen Sucu şöyle devam etti:

“Bu ülkede yargılanması gereken; Soma'da işçileri tekmeleyenler, Hrant'ın katledilmesine zemin sağlayanlar, emekçilerin hakkını gemicikleriyle çalanlar, şehirleri bombalayıp katlettikleri insanların cesetlerini günlerce sokakta bırakanlar, tersanelerde, fabrikalarda, maden ocaklarında işçilerin kanıyla beslenenler, hile ile baskı ile oyları çalanlardır.

Ama vicdan ve barış talebi yargılanamaz. Bütün bu zulüm saltanatının sahipleri özgürlük aşkıyla yanıp tutuşan serüvencileri yargılayamaz. Yannis Vasilis'in vicdanı, tarihin acı çekmiş insanlarının sesidir. Dün olduğu gibi bugün de; inkarın, imhanın, katliamın ve sömürünün karşısında, barışın, kardeşliğin, vicdanın ve Yannis Vasilin'in yanındayız. Buradan bir kez daha haykırıyoruz; Yannis Vasilis Yaylalı derhal serbest bırakılsın!"

Ardından, "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganıyla basın açıklaması bitirildi.