Cezaevlerinde 19 Aralık 2000 tarihinde yapılan ‘Hayata Dönüş’ operasyonları döneminde uzlaşma sağlamaya çalışan aydınlar heyetinde yer alan sanatçı Zülfü Livaneli, sosyal medyada yaptığı paylaşımla o gün yaşananları anlattı.

1996 ölüm oruçları döneminde de eylemin daha fazla can kaybı olmadan sona ermesi için Necmettin Erbakan başbakanlığındaki koalisyon hükümeti ile görüştüklerini ve sonuç aldıklarını hatırlatan Livaneli, “Ama 2000’de Ecevit hükümeti kabul etmedi. Hikmet Sami Türk’le bizzat ben konuştum kan dökülmemesi için. Türk, ‘başbakanla konuşayım’ dedi. Yarım saat sonra ret cevabı geldi. Çünkü operasyona karar verilmişti” dedi.

Livaneli operasyonda yaşanan can kayıplarını perdelemek için cezaevlerindeki mahkumlara telefonla ‘kendinizi yakın’ talimatı verildiği yalanının ortaya atıldığını da hatırlatarak, “Oysa Yaşar Kemal, ölüm döşeğindeki eşinden bilgi alamamıştı. Çünkü telefonlar çalışmıyordu” dedi. Yaşar Kemal, Zülfü Livaneli, Orhan Pamuk, Oral Çalışlar ve Mehmet Bekaroğlu’nun yer aldığı heyet operasyon öncesinde mahkumlarla görüşmek için Bayrampaşa Cezaevi’nde bulunuyordu.

‘YAŞAR KEMAL’E MESLEKİNİN TÜRKÜSÜNÜ SÖYLEDİM’

Zülfü Livaneli paylaşımlarının devamında şunları yazdı:

“Bunu o akşam ana haberlerde anlattım. Sonra operasyon yapıldı ve 19 Aralık tarihimizin en karanlık günlerinden biri oldu. O akşam Yaşar Kemal’e Mesleki’nin türküsünü söyledim: Bu dünyaya güvenilmez/ Ölmeyince kan kesilmez/ Mesleki’m artar eksilmez/ Zulüm yavaşça yavaşça…”