Slovenyalı Marksist düşünür Slovaj Zizek, Suriye’nin kuzeyinde yaşanan son gelişmelere ilişkin bir makale kaleme aldı.

‘Avrupa solunun ABD’yle ittifakları nedeniyle Kürtleri reddettiğini’ belirten Zizek, bu durum için ‘bir diğer mide bulandırıcı ihanet’ tanımı yaptı. Zizek, “Kürtler kendilerini anti-emperyalist dayanışmanın mihrabında kurban mı etmeliydi?” diye sordu.

‘KÜRTLER MÜŞTEREK YAŞAM KONUSUNDA DÜNYAYI ŞAŞIRTTI’

Zizek, The Independent gazetesinde yayımlanan makalesinde, ‘Kürtlerin müşterek bir yaşamı örgütleme becerisinin geçtiğimiz on yıllarda deneysel açıdan neredeyse ideal koşullarda test edildiğini’ belirterek, “Etraflarındaki devletlerin ihtilaflarının dışında özgürce nefes alacak alan onlara tanınır tanınmaz, dünyayı şaşırttılar” diye yazdı.

Irak’ta Saddam Hüseyin’in devrilmesi sonrası ülkenin tek güvenli, iyi işleyen kurumlara sahip bölgesinin Kürtlerin yönetiminde olduğunu belirten Zizek, Suriye için de özetle şu ifadeleri kullandı:

NE YAPMALIYDILAR?

“Suriye’nin kuzeyinde, Rojava’yı merkez alan Kürt bölgesi bugünün jeopolitik karmaşasında benzersiz bir yerdi: Kürtlere, normalde kendilerini sürekli olarak tehdit eden büyük komşularından bir mola sağlandığında, gerçekten var olan ve iyi işleyen bir ütopya olarak ancak tasarlanabilecek türden bir toplumu hızla inşa ettiler.

Kendi profesyonel ilgi alanımdan baktığımda, Rojava’da, beni tekrar tekrar konuşma yapmak için davet eden, gelişmekte olan bir entelektüel ortamı gördüm – bu planlar, bölgedeki askeri gerilimler nedeniyle vahşice kesintiye uğradı.

Fakat beni özellikle üzen şey, Kürtlerin aynı zamanda Amerikan askeri korumasından medet umması gerektiği gerçeğinden rahatsızlık duyan bazı ‘Solcu’ meslektaşlarımın tepkisiydi.

Türkiye, Suriye iç savaşı, Irak’taki karmakarışık hal ve İran’ın arasındaki gerilimlerin ortasında ne yapmalıydılar? Başka seçenekleri var mıydı? Kendilerini anti-emperyalist dayanışmanın mihrabında kurban mı etmeliydiler?”

‘AVRUPA KÜRTLERİ TERK EDERSE KENDİNE İHANET EDER’

Yazısının devamında, Makedonya ile Yunanistan arasındaki isim anlaşmazlığında Avrupa solunun takındığı mesafeli ve tavizsiz tavrı eleştiren Zizek, “Kürtlere de anti-emperyalist ‘solcularımız’ tarafından aynı darbe mi indirilecek?” diye sorup şöyle devam etti:

“Kürtlerin Türk istilasına karşı direnişine tam destek vermek ve Batılı güçlerin onlarla oynadığı kirli oyunları sertçe reddetmek, bu nedenle görevimiz.

Onların etrafındaki egemen devletler aşamalı bir biçimde yeni bir barbarlık türüne gömülürken, Kürtler tek umut ışığı. Ve bu mücadelenin verilmesi sadece Kürtlerle ilgili değil, bizim kendimizle, nasıl bir yeni küresel düzenin ortaya çıkacağıyla ilgili.

Eğer Kürtler terk edilirse, Avrupa’nın özgürlük mirasının en kıymetli bölümüne yer olmayan bir yeni düzen olacak bu. Eğer Avrupa yüzünü Kürtlerden başka yöne çevirirse, kendi kendisine ihanet edecek. Asıl Avrupastan, Kürtlere ihanet eden bir Avrupa olacaktır!”

Kaynak: Gazete Duvar