Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi, Zirve Yayınevi davası kapsamında, emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un da aralarında bulunduğu 4 kişinin tutuklanmasına karar verdi.

Davanın 56. duruşmasında ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Cumhuriyet Savcısının ve müdahil avukatların taleplerini de dikkate alarak, Ergenekon davasının tutuklu sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon'un "silahlı terör örgütü yöneticisi", Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davanın tutuksuz sanıklarından muvazzaf asker Adem Gedik, Levent Ercan Gelegen ve Zirve Yayınevi çalışanı Hüseyin Yelki'nin ise "örgüt üyeliği ve cinayete azmettirme" suçundan tutuklanmasını kararlaştırdı.

Mahkeme heyeti, TBMM Darbeleri Araştırma Komisyonu'nca hazırlanan rapor ve bu komisyona Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından gönderilen belgelerin istenilmesine, eski MİT Kontrterör Daire Başkanı Mehmet Eymür ve eski İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu'nun "tanık" sıfatıyla ifadelerine başvurulması için ilgili mahkemelere yazı yazılmasına karar verdi.

Heyet, ayrıca Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekilliği'nce Özel Harp Dairesi'nde yapılan aramalarda ele geçirilen "Siyah Kuvvetler" ve "Beyaz Kuvvetler" ile ilgili bilgi ve belgelerin gönderilmesi için yazı yazılmasını kararlaştırdı.

Diğer 13 sanığın tutukluk hallerinin devamına karar veren mahkeme heyeti, duruşmayı 4 Mart'a erteledi.

Bu arada, hakkında tutuklama kararı çıkarılan 4 sanıktan Adem Gedik, Levent Ercan Gelegen ve Hüseyin Yelki, adliyedeki işlemlerinin ardından cezaevine gönderildi.

Malatya'da, 18 Nisan 2007'de, Zirve Yayınevi'nde çalışan Alman uyruklu Tilman Ekkehart Geske ile Necati Aydın ve Uğur Yüksel, boğazı kesilerek ve bıçaklanarak öldürülmüştü.