AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan tarafından affedilen Sivas Katliamı faili Ahmet Turan Kılıç’ın serbest kalmasına tepki gösteren şair Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, “Bu hüküm giymiş katiller o günün siyasal İslam taraftarları ve bugünün iktidarı tarafından mağdur kabul edildiler” dedi. 

 Sivas’ta Pir Sultan Abdal Kültür Derneği tarafından organize edilen ve Madımak Oteli’nde düzenlenmesi planlanan Pir Sultan Abdal Şenliklerine 2 Temmuz 1993 tarihinde yapılan saldırıda aralarında yazar, şair, sanatçı ve birçok aydının bulunduğu 35 kişi vahşice yakılarak katledildi. Katliamın üzerinden geçen 27 yıla rağmen mağdur ailelerin ve kamuoyunun katliamın aydınlatılması ve gerçek sorumluların yargılanmasına ilişkin söylemler havada kalırken, davanın faillerinden ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü Ahmet Turan Kılıç’ın cezası AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı yetkisine dayanarak kaldırıldı ve tahliye edilmesi sağlandı. 
 
Erdoğan tarafından alınan ve Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre 2000 yılında Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin (DGM) “Anayasal düzeni yok etmeye kalkışmak” suçundan idam cezası verilen, yapılan çeşitli yasal düzenlemeler sonrası idam cezasının kaldırılmasının ardından cezası ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrilen Ahmet Turan Kılıç’ın kalan cezası, Adli Tıp Kurumu 3’üncü İhtisas Kurulu raporu sebebiyle kaldırıldı. 
 
‘SİYASAL İSLAM TARAFTARLARI MAĞDUR KABUL EDİLDİLER’
 
Aradan geçen 27 yıla rağmen katliamın gerçek sorumlularının hesap vermediğini ve cezasızlıkla ödüllendirildiklerini belirten katliamda hayatını kaybedenlerden şair, yazar Metin Altıok’un kızı Zeynep Altıok, “Sivas Katliamını gerçekleştiren anlayışın, o gün orada Cumhuriyeti yıkma girişiminin, aydınlanma devrimlerini benimsemiş aydınların katliamını planlayan failleri hiç soruşturulmadı. Elbette suçlu olan suçu kamera kayıtlarıyla sabit eylemcilerin de sadece bir kısmı yargıya taşındı. İşte bu hüküm giymiş katiller o günün siyasal İslam taraftarları ve bugünün iktidarı tarafından mağdur kabul edildiler” dedi. 
 
‘GÖRÜNEN KÖYE KILAVUZ LAZIM DEĞİL’ 
 
“Katliamın elebaşları, kilit isimleri iktidar tarafından kutsandı hatta yargı önünde sorgulanmayan aktörler kimi sözde aydınlar ve gazeteciler tarafından temize çekildi” diyen Altıok, “Bugün gelinen noktada bu kişinin affına şaşırmak safdillik olur. Görünen köye kılavuz lazım değil. Ancak unutulmaması gereken iktidarların değil devletin devamlılık ilkesidir. Sivas Katliamının ardından sadık kalınan tek ilke ise ayrımcılığın gericiliğin ve şiddetin kutsanması olmuştur. Devletin değil iktidarın devamlılığı uğruna sürdürülen hukuksuzluk ve kindar yaklaşım karanlığımızı pekiştiriyor” diye konuştu.