Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ilk gün sonuçlarına dair sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Ukrayna askerlerinin Rus saldırılarına karşı büyük bir direniş gösterdiğini ifade eden Zelenskiy, “Ön verilere göre, ne yazık ki bugün 10’u subay olmak üzere 137 kahramanımız ve vatandaşlarımızı kaybettik. 316 kişi yaralandı. Hepsine Ukrayna kahramanı unvanı verilecek” ifadelerini kullandı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus “Sabotaj Grupları’nın” ülkenin başkenti Kiev’e sızdığını da açıkladı.

GENEL SEFERBERLİK

Ayrıca ülke genelinde genel seferberlik ilanıyla alakalı olarak imzaladığı kararnameden de bahseden Zelenskiy, “Bu karar, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırganlığı nedeniyle ve devletin güvenliğinin sağlanması, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin ve diğer askeri oluşumların muharebeye ve seferberliğe hazırlığının desteklenmesi amacıyla alındı” ifadelerini kullandı.

'RUSYA’DAN KORKMUYORUZ'

Açıklamalarında Rusya ile görüşebileceklerini vurgulayan Zelenskiy, “Bugün Moskova’dan Ukrayna’nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya’dan korkmuyoruz, Rusya’yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO’da değiliz, fakat bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?” dedi.

TEK BAŞIMIZA KALDIK

Batılı ülkeler tarafından yalnız bırakıldıklarını ve sadece kendilerine yönelik destek açıklamalarının yapıldığını söyleyen Zelenskiy, “Yalnız kaldık. Kimse bizim için savaşmak istemiyor. Bizi NATO’ya almak istemiyor, güvenlik garantisi vermekten korkuyorlar. Devletimizin müdafasında tek başımıza kalıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sözlerinin devamında batılı ülkeleri eleştirmeye devam eden Zelenskiy, “Herkes korkuyor. Destek veren herkese minnettarım. Sadece kelimelerine değil” dedi. Aynı zamanda Zelenskiy açıklamasının sonunda, ülkesinden ayrılmadığını, kendisinin ve ailesinin Kiev'deki hükümet konutlarında kaldığını da sözlerine ekledi.

İLK SAĞLIK BAKANI DUYURDU

Ukrayna Sağlık Bakanı Oleh Lyashko basına verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırının ilk gününde 57 kişinin hayatının kaybettiğini, 169 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Ülkenin sağlık sisteminin şu anda istikrarlı olduğunu ifade eden Lyashko, ayakta tedavi görebilecek hastalara, hastane yataklarını boşaltmaları çağrısında bulundu.

İlerleyen saatlerde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'nın Ukrayna yönelik saldırılarının ilk gününde 137 kişinin hayatını kaybettiğini, 300'den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ’NDEN AÇIKLAMA

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ukrayna’daki insanların sağlığı için ‘ciddi endişe duyduğunu’ açıkladı.

“Sağlık sistemi, tüm sağlık sorunları olan insanlara temel bakım sağlamak için çalışmaya devam etmelidir” ifadesini kullanan Ghebreyesus, bölgede sağlıkla ilgili durumu izlediklerini ve raporladıklarını söyledi.

Ukrayna’da insani yardımın ulaştırılması için barış ve sürekli erişim çağrısında bulunuyorum” diyen Ghebreyesus, acil tıbbi malzeme satın almak ve teslim etmek için DSÖ’nün ‘Acil Durum Fonu’ndan 3,5 milyon dolar daha ayırdıklarını ifade etti.