Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in Rus muhalif gazetecilerle çevrimiçi ortamda gerçekleştirdiği röportaj kısmi yayınlandı. 

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu'ndan (Roskomnadzor) röportajın yayınlanmaması konusunda dün uyarı yayınladı.

Meduza Genel Yayın Yönetmeni İvan Kolpakov, Dozhd TV Genel Yayın Yönetmeni Tikhon Dzyadko, Nobel ödüllü Rus gazeteci Dmitry Muratov'un gazetesi olan Novaya Gazetesi yazarı Mikhail Zygar ve Rus muhalif gazeteci Vladimir Slovyov'un sorularını yanıtlayan Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili açıklamalarda bulundu.

'CESETLERİ KENTTEN ÇIKARMAK MÜMKÜN DEĞİL'

Zelenskiy, Rusya'nın saldırısı altında olan Mariupol kentiyle ilgili soruya “Ortada bilgi kirliliği var. Buna kimin sebep olduğu açık. Mariupol kentine tüm giriş ve çıkışlar kapalı. Liman mayınlı. İnsani bir felaket olduğu açık. Oraya ilaç, gıda ve su götürmek imkansız. Rus birlikleri insani konvoylara ateş açıyor. Elimizdeki verilere göre 2 binden fazla çocuk öldü. Tam olarak nerede oldukları bilinmiyor. Mariupol'ün içinde askerlerimiz var. Rus birlikleri oraya gittiler. Ancak çağrılara karşılık vermeyen adamlarımız var” dedi.

'RUS SPORCULARLA İLGİLİ BOYKOT DOĞRU BİR KARAR'

Batı ülkelerinin Rus sporcu, sanatçı ve müzisyenlerine dönük uzaklaştırma kararlarına ilişkin konuşan Zelenskiy, "Bu boykotlara karşı çıkan Ukraynalı film yönetmeni Sergey Loznitsa'nın da Ukrayna Film Akademisi'nden uzaklaştırılmasına da karşıyım. Çok fazla bilgim yok, onun neden kovulduğunu bilmiyorum. Sanırım bir hata yapmış olabilirler. Ama Rus sporcularla ilgili boykot kararı doğru bir karardır. Siyasetle ilgili olmayanlar için bile. Bizim yaşadığımız acıyı hissedemezsiniz ama en azından bilirsiniz. Bu nedenle boykot tam olarak orada insanlar öldüğünde en azından kendinizi rahatsız hissetmeniz gerektiğini anlamak içindir" diye konuştu

'ASKER VARKEN REFERANDUM YAPILMAZ'

Rus muhalif gazeteciler, Rusya'nın Ukrayna için sunduğu 6 maddelik mutabakat teklifiyle ilgili daha önce referanduma gidebileceklerini söyleyen Zelenskiy'e "Ülkeden ayrılan mültecilerin referanduma katılıp katılmayacağı" ile ilgili soru yöneltti.

Zelenskiy, soruya şu yanıtı verdi:

"Yurtdışında sandıklarımız var. Devlet Başkanlığı ve parlamento seçimlerinde olduğu gibi bu sandıklar kullanılıyor. Bunda herhangi bir sorun görmüyorum. Ancak ayrılan Ukraynalıların yüzde 90'ı Rus askerlerinin çekildikleri gün dönmek istiyor. Asker varken referandum yapılmaz. Ülke topraklarında herhangi bir yasal dayanağı olmayan birlik veya silahlı yasadışı oluşumlar veya başka bir devletin yasal oluşumları varsa, hiç kimse referandumun sonuçlarını saymayacaktır. Bu imkansız. Kırım'da olan da budur. Niye? Çünkü orada askerler vardı."

'RUSYA BAŞKANI İLE ANLAŞMAYA VARMALIYIZ, BENİMLE BULUŞMALI'

Rusya lideri Vladimir Putin'le anlaşmaya yeşil ışık yakan Zelenskiy, "Rusya Başkanı ile bir anlaşmaya varmalıyız ve bir anlaşmaya varmak için onun bulunduğu yerden kendi ayaklarıyla çıkıp dünyanın herhangi bir yerinde benimle buluşmaya gelmesi gerekiyor. Birlikler geri çekilirse garantörler anlaşmaları onaylar. Başkan Putin ile bir anlaşma yapmalıyız. Askerlerimiz ortadaysa garantörler hiçbir şeyi imzalamaz. Johnson, Biden, Erdoğan, Duda? Asker olursa kim oturup konuşacak? Bu nedenle kanuni değişiklik yapılmasına gerek yok. Rus tarafı önce kanunu değiştirin sonra tankları çekelim diyor."

'UKRAYNA'YA SALDIRMAK İÇİN SAHTE BELGELER ÜRETİLDİ'

Rus gazeteci Slovyov, Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıkladığı istihbarat belgelerine göre Rusya'nın Ukrayna'ya girmemesi halinde Ukrayna'nın Donbass'a gireceği yönündeki savunmalarını hatırlatması üzerine Zelenskiy, şunları söyledi:

"Bu bir çeşit sahte belge. Tabii ki böyle bir plan yoktu. 2019'dan başlayarak Başkan Putin'e bugünkü kanallar dahil tüm kanallardan operasyon başlatmayacağımızı söyledim. Topraklarımızı askeri yollarla geri almayacağız dedim. İnanın bana farklı seçenekler arıyordum. Bu belgenin ne olduğunu bilmiyorum."

Rusya'nın, Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarlar iddiasına da cevap veren Zelenskiy, “Bizde nükleer silahlar, kimyasal biyolaboratuvarlar ve kimyasal silahlar yok. Çok isteriz ama bizde bunlar yok” ifadelerini kullandı.