Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Perşembe günü Brüksel'de düzenlenecek NATO zirvesine videokonferans yöntemiyle katılarak liderlere hitap edecek.

Bir NATO yetkilisinin AFP'ye verdiği bilgiye göre Zelenskiy, NATO üyesi ülke liderlerine bir konuşma yapması için davet edildi:

"Bu, ittifakın liderlerinin Devlet Başkanı Zelenskiy'nin Rusya'nın operasyonları sebebiyle Ukrayna halkının karşı karşıya kaldığı zor durumu anlatırken doğrudan dinleyebilmesi için bir fırsat olacak."

Zelenskiy'nin sözcülerinden Serhiy Nikiforov da Ukrayna Interfax ajansına, konuşmanın video formatında olacağını ancak detaylar üzerine çalışmaların hâlâ devam ettiğini söyledi:

"Ukrayna da burada aktif rol oynayacak. En azından devlet başkanının hitabı olacak. Katılımın formatıyla ilgili önümüzdeki günlerde netleşecek."

"Mariupol'de hâlâ yaklaşık 100 bin kişi var"

Zelenskiy, gece yarısı Facebook hesabından yaptığı video paylaşımda da Rusya bombardımanı altındaki Mariupol'deki son durumla ilgili bilgi verdi. Tahliyelerin ardından kuşatma altındaki şehirde hâlâ 100 bine yakın kişinin bulunduğunu söyledi:

"Bu insanlar insanlık dışı koşullarda, tamamen kuşatma altındalar. Yiyecek, su, ilaç yok. Sürekli bombardıman altındalar."

Zelenskiy, insani koridorlardan sivillerin tahliyesinin de Rusya tarafından engellendiğini; Salı günü bu koridorlardan birinden geçen bir otobüs şoförünün ve Ukraynalı yetkililerin Rusya tarafından "rehin alındığını" söyledi:

"Tüm zorluklara rağmen salı günü Mariupol'den 7.026 kişi kurtarıldı. Ukrayna, son iki haftada da 100 bin tonun üzerinde insani yardım malzemesi aldı."

Kaynak: BBC Türkçe