Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk bölgesinde bulunan Kramatorsk kentindeki tren istasyonuna yapılan ve Rusya'nın reddettiği füzeli saldırıyı 'savaş suçu' olarak niteleyen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, çok sayıda insanın ölümüne yol açan bu saldırıya 'sert bir küresel yanıt beklediğini' söyledi. "Dünyanın tüm önde gelen ülkeleri, Rusya'nın Kramatorsk'a yönelik füze saldırısını zaten kınadı. Bu savaş suçuna sert ve küresel bir yanıt bekliyoruz" diyen Zelenskiy, bu füze saldırısının, diğer birçok 'Rus savaş suçu' gibi uluslararası mahkemedeki suçlamalardan biri olması gerektiğini belirtti.

'RUSYA ÜZERİNDEKİ BASKI ARTIRILMALI'

Kremlin'e yönelik Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarını da değerlendiren Zelenskiy, Ukrayna'ya daha fazla silah sağlanması ve Rusya'ya daha fazla yaptırım uygulanması çağrısını da yineledi. Ukrayna lideri, “Rusya üzerindeki baskı artırılmalı. Petrole, gaza kapsamlı bir ambargo uygulanması gerekiyor. Rus bankalarının da küresel finans sisteminden tamamen kopması gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Dün AB'den yapılan açıklamada, Rusya'ya karşı yaptırım listesine 217 kişi ve 18 kuruluşun eklendiği duyuruldu. Daha önce yaptırım kararı alınan kişilerin, yaptırımlardan kaçmasını engellemek için aile üyeleri de yeni listede yer aldı. Bu isimler arasında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızları Maria Vladimirovna Vorontsova ve Ekaterina Vladimirovna Tikhonova da bulunuyor. AA'nın aktardığına göre yaptırım listesine eklenen 217 kişi arasında üst düzey Kremlin yetkilileri, oligarklar Moshe Kantor, Boris Rotenberg ve Oleg Deripaska, enerji, finans, medya, savunma ve silah endüstrisi gibi kilit ekonomik sektörlerde yer alan diğer önde gelen iş insanları ve "dezenformasyon savunucuları" da yer alıyor.

Öte yandan Kremlin, Rusya destekli Donetsk yönetimine bağlı Kramatorsk kentinde düzenlenen füzeli saldırıyı reddetmiş, Kremlin Sözcüsü Dimitry Peskov yaptığı açıklamada, "Kramatorsk'ta tren istasyonuna yapılan füzeli saldırıyı reddediyoruz. Rusya ordusu tren istasyonuna atılan füze türlerini kullanmıyor" ifadelerine yer vermişti.

Kaynak: Gazete Duvar