Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, basın toplantısı düzenledi.

Ukrayna'nın güvenlik sözüne ihtiyaç duyduğunu söyleyen Zelenskiy, Rusya'nın ‘işgal girişimi’ni 'soykırım' olarak niteledi.

Ukrayna'nın yok olmasından korktuğunu ifade eden Zelenskiy, uçuşa yasak bölge ilan edilmesi gerektiğini tekrarladı.

Uçuşa yasak bölge ilan edilmeyecekse Ukrayna'ya uçak verilmesi gerektiğini ifade eden Zelenskiy, "Bize uçaklar lazım. Şu an uçaksız bir şey yapamıyoruz. Bu durum çok insanın hayatına mal oluyor" dedi. Zelenskiy, Ukrayna'nın düşmesi durumunda Rusya'nın Berlin Duvarı'na kadar genişleyebileceğini savundu.

Zelenskiy'in açıklamalarından satır başları şöyle:

‘BU BİR SOYKIRIMDIR’

Buradaki hakikat bu. Kremasyon odası getirmişler buraya. Bu insanlar bu kremasyon odalarını kendileri için taşıyorlar. Nasıl olur da bir insan böyle eylemleri düzenleyebilir? Bu bir soykırımdır. 21. yüzyıldayız, utanç duyuyorum. 2022 yılındayız ve bu tür eylemlere tanıklık ediyoruz. Kıyamet, dünyanın sonu gibi ifadeler kullanılır. Bu tür insanlar için zaten kıyamet gelmiştir.

‘SINIR SAVUNMASINI OLUŞTURUYORUZ’

Biz onlar ve medeniyet arasındaki sınır savunmasını oluşturuyoruz. Ben burada Rus halkından bahsetmiyorum. Onlar da bizim gibi insanlar. Ancak onlar sokağa çıkmaktan korkuyorlar, başkanlarına ses çıkarmaya yanaşmıyorlar. Burada benden memnun olmayan insanlar sokağa çıkarlar, yanımıza gelirler, 'Vergilerimize değişiklik yaptınız biz bundan hoşlanmıyoruz' derler. Çar değilsiniz. Burası demokrasidir. Siz ülkenizin başkanısınız, zorba değilsiniz. Siz ülkenizin başkanısınız ve bu rolle elinizden geleni yapmanızı lazım. Bir şirket gibi düşünün. Böyle olduğu vakit insanlar da ülkenizle gurur duyarlar.

‘RUS ANNELERE SESLENİYORUM’

Oğullarını yollayan Rus annelerine sesleniyorum. 45 yaşındayım, kızlarım var benim. Rus çocukları benim çocuklarım olabilirdi. Rus annelerinin bunu anlayabilmesini istiyorum. Pek çok kişi öldü, şu an kremasyon odalarında olsun istemiyorum onların. Anneleri oğulları iyi olduğunu bilsinler. İnsani olmayan durumla karşı karşıyayız.

‘MEMLEKETİMİZİN YOK OLACAĞI FİKRİ BENİ KORKUTUYOR’

Ben şu anda hayattayım. Her canlı gibi ben de yaşamak istiyorum. Hepimiz yaşamak istiyoruz. Eğer biri hayatını ya da çocukların hayatını kaybetmek istiyorsa o insan sağlıklı değildir. Eğer birini savaşa gönderiyorsanız, ki söz konusu ülkede bu yapılıyor şu anda, bu insanların öleceği fikri karşısında herhangi hissiyat taşımıyorsanız bunun normal olduğunu düşünmüyorum. Her canlı gibi ben de ailemin risk altında olmasından korkuyorum. Ama ben bu ülkenin devlet başkanıyım, o nedenle korkma gibi lüksüm yok. Ailelerimiz ve sevdiklerimiz konusunda korku taşıyoruz. Evlerimizi kaybetme korkusu taşıyoruz. Memleketimin olmayacağı fikri beni korkutuyor. 'Nerelisin' diye sorduklarında 'o ülke artık yok' demekten korkuyorum, bir sonraki nesil adına korkuyorum. Dünya şunu bilmeli; Biden, Macron'la alakalı değil. Ukrayna güvenlik güvencesine ihtiyaç duyuyor. Devlet başkanı olduğum günden beri bunu ifade ediyorum. Eğer siz NATO, AB'de birlik halindeyseniz burada güvenlik, ekonomik, kültürel ittifaklar konusunda birlik içerisindesinizdir. Burada biz değer birliğinden bahsediyoruz. Eğer birliklerini korumak isterlerse o kurumlar bu varlık devam edecektir.

‘İTTİFAKIN GÜCE SAVAŞI ENGELLEMEKTE YATAR’

Eğer NATO ittifak devletlerini korumazsa yaptırım konusunda adım atacaklardır. Ancak ittifak üzerinde baskı var. Belarus krizinde Litvanya ve Polonya sınırında tepki vermiş oldular. Şu anda 'Savaşın' demiyorum. İttifakın gücü nerede yatar? Bir savaşı engellemede. Müzakere masasında dersiniz ki, 'Bizim önemsediğimiz noktalar budur, herkesin hakkı eşittir' isterseniz imparatorluk isterseniz ufak devlet olun, ittifak bu demektir.

‘UÇUŞA YASAK BÖLGE İLAN EDİLMELİ’

Eğer dünya birlik halinde Ukrayna'nın kararlılığına destek vermezse ne olacak? Bu ülkelere teşekkür etmek istiyorum. Yardımda bulundukları için müteşekkiriz. Binlerce Ukraynalının hayatına bedel oldu bu pencerenin kapanması, hakikat bu. Biz ortadan kalkarsak Letonya, Estonya, Moldova, Gürcistan, Polonya bizim arkamızdan gelecek. Berlin duvarına kadar bu devam edecek. Dünya kuvvetini ortaya koymalı. Yaptırımlar ciddi, bu da iyi başlangıç diye düşünüyorum. Uçuşa yasak bölge; en önemlisi bizim işin şu, Ukrayna üzerinde bir uçuşa yasak bölge ilan edilsin. Burada durmaksızın bombardıman gerçekleşiyor. Askeri altyapımıza saldırılar gerçekleşiyor. Harkov'daki katedral örneği trajik bir ironidir.

‘BELARUS'TAN DA FÜZELER ATILIYOR’

Ukraynalılar ve Yahudiler, Nazi kıyımı ile öldü. Yüz binlercesi öldü. Şu anda Yahudi anıtını bombaladılar. 5 kişi öldü. Bu insanlar hem yetişkin hem çocuklardı. Askeri altyapıyı hedef aldıklarını söylemişlerdi güya. Dün akşam Kiev bombalandı, diğer şehirler bombalandı. Merkeze üç bomba isabet etti. Bugün ve dün, ondan önce diğer şehirlerde, ülkemizin diğer şehirlerinde neler olduğunu biliyorsunuz. O nedenle uçuşa yasak bölge ilan edilsin istiyoruz; çünkü halkımız öldürülüyor. Sadece Rusya'dan değil Belarus'tan da füzeler atılıyor, İskender füzesi atılıyor. 'Uçuşa yasak bölge ilan edilsin' dedim Başkan Biden'a, Macron'a da bunu ifade ettim."

‘DAHA KAÇ İNSAN ÖLSÜN?’

Her gün 20-23 kez uluslararası telefon görüşmesi gerçekleştiriyorum. Eğer uçuşa yasak bölge ilan edemezseniz ne zaman böyle bir karar alacaksınız? Daha kaç insan bombalar altında ölsün, kaç insanın vücudu parçalara ayrılsın, ki nihai olarak o noktaya varalım. Gidip sayalım mı? Cesetler yeterli sayıya ulaşınca mı bu karar alınacak. Ben savaş başlamadan önce önleyici yaptırımlar istedim. Bize tam teşekküllü yaptırım listesi verin. Bütün dünya şu anda bunların işe yaradığını görüyor. Bu desteği talep ettim.

‘BANA UÇAK VERİN’

Şu anda uçuşa yasak bölge ilan edilsin istiyorum. Eğer ilan etmeyecekseniz bana uçak verin. Uçaklar noktasında sıkıntı var, oylamaya vermemiz lazım dedikleri zaman biz şöyle söylüyoruz; yeni pek çok uçak var, pahalılar ama insan hayatından daha mı pahalılar? Uçaklara ihtiyacımız var. Ukrayna'dan müdahale etmemiz lazım bütün bu roketatarlara ve tanklara cevap verebilmemiz lazım.

‘DÜNYA YETERİNCE KARARLILIK ORTAYA KOYMADI’

Üç dört saat uyudum sadece. Biden'la konuştum evet. İyi bir temasımız var. Ne yazık ki savaşın sonrasında başladı bu temas ama neyse ki bu noktada kendisini ve ekibini takdir ediyorum. Sık sık konuşuyoruz. Sadece Başkan Biden değil buradaki mesele. Dünyada yeterli kararlılık ortaya konmadı. Dünya aslında sadece Başkan Putin'in askeri gücünden çok daha güçlü. Askeri güç diyorum; çünkü Putin'in gücü, iş dünyasının gücü, sivil güç, askeri güç ayrı.

‘DÜNYA ŞUNU BİLMELİ, GEÇ KALDILAR’

Dünyanın her meydanında gördünüz. İnsanlar meydanlarda bizi desteklediler. Çünkü hepsi insan. Liderlerine çıkıp dediler bunu, baskı uyguladılar. Bütün dünya şunu bilmeli; geç kaldılar. Bu politika geç kaldı. Eminim büyük kısmı zaten Ukrayna'ya karşı son derece yakınlık gösterecektir. Şu anda modern dünyada bir insana hayvan gibi davranmasını beklemek hiç iyi değil."