Sanatçı Ali Tekbaş’a TRT arşivi ile ilgili bir anıyı anlatan çalışanlardan birinin, “Zeki Müren sık sık gelir Hesen Ciziri’yi dinler giderdi” dediğini söyledi.

İsmail Beşikçi Vakfı tarafından düzenlenen seminerler dizisinin üçüncü bölümünde LaWje’nin sevilen sesi Ali Tekbaş, sanatçı Berfin Aktay’ın moderatörlüğünde “Kürt müziğinin durumunu” konuştu.

Ali Tekbaş, programda konukların sorularını yanıtlarken, Kürt müziğinin dünya çapında hayranları olduğunu, bu kültüre sahip çıkmanın kendi görevleri olduğunu dile getirdi.

Üniversite yıllarından bir anısını paylaşan Takbaş, Türk sanat müziğinin duayeni ve “Sanat Güneşi” olarak tanınan Zeki Müren ile ilgili detaya dikkat çekti. 

Tekbaş, anısını şöyle anlattı:

“Dicle Üniversitesi’nde öğrenciyken TRT tarafından bir müzik projesi hazırlanıyordu. Hocam benim de bir şarkı okumamı istedi. Kürtçe daha iyi okuyabileceğimi söyledim, hocam da kabul etti. Biraz da öğretmenimin dayatması ile Ankara’ya gittim.

Stüdyoda Kürtçe bir kılam okudum tabi sonra o şarkıyı kayıt programına dahil etmediler. Ama tabi içeride şarkıyı okurken yaşlı biri geldi, belli ki çok eskiden beri burada (TRT) çalışıyordu.

‘Hoş geldin, nereden geldin’ diyerek  sıcak karşıladı, ben de kendimi tanıttım. Bana, burada nasıl bir şeye tanık oldum biliyor musun’ dedi, tabi çok merak ettim neymiş diye. Anlatmaya başladı; ‘Arşivimiz burada, Zeki Müren sık sık buraya gelir ve arşive giderdi. Bir plak vardı, onu takar ve dinlerdi. Hiç unutmam çok yanık bir keman çalıyordu plakta’ diye anlattı. ‘Kimdi hatırlıyor musunuz’ diye sordum, ‘Cizreli biri’ dedi. Tüylerim diken diken oldu, çok heyecanlandım. Bu kesin Hesen Ciziri’dir diye düşündüm ve ‘Ez nexweş im gewraminî’ şarkısını okuyarak, Hesen Ciziri miydi’ diye sordum. ‘Tam da oydu’ diye yanıt verdi.

Bakın bir milletin arşivinin toplandığı yere gitmiş, bizim dilimizden müziği dinlemiş ve belki de duygulanmış, ağlamıştır. Şimdi tek derdim dilimin, müziğimin kalmasıdır. Ama bazen dilimiz, elbiselerimiz için yasaklarla karşılaşıyoruz. Bu bir halkın dili, kültürü ve bu da onunla ilgili bir anı.”

Klasik Kürt müziğinin önemli seslerinden biri olan Hesen Cıziri veya diğer adıyla Hesen Cizrawi, 1917 yılında Şırnak’a bağlı Cizre ilçesinde dünyaya geldi. Uzun yıllar Bağdat Radyosu Kürtçe bölümünde eserler seslendiren Ciziri 1982 yılında Zaho’da vefat etti.

Kaynak: Rudaw