Tuzla’daki bir arazi özelleştirmesinde zehirli atıkla dolu, deprem riskli alana konut izni verildiği iddia edildi. Tuzla'da hazineye ait arazinin imar durumunun değiştirildiği de iddia edildi.

Billur Özgül'ün Taraf'ta yer alan haberine göre Tuzla Aydınlı Köyü’nde bulunan 750 hektarlık boş arazi, imar planlarında 2005’ten bu yana fuar alanı olarak görülüyordu. Devlet, bu araziye fuar alanına dair hiçbir yatırım yapmadı. Ve 2011’de plan tadilatına gitti.
Böylece arazinin yüzde 13.76’sı kentsel çalışma alanı yani otel, AVM ve ticarethane olarak belirlendi. Yüzde 19.89’u için konut, yüzde 24’ü için fuar, yüzde 30 için de park alanı kararı verildi. Parkın ise ileri teknoloji endüstri parkı olması kararlaştırıldı.

Plan tadilatına uğrayan arazi, 17 Aralık 2013’te ihaleye çıktı. İhale 25 Aralık’ta sonuçlandı. İhalede 12.5 hektarlık konut alanı kısmı, araziye komşu olan ve daha önce buraya atıklarını boşaltan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı İstanbul Deri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) tarafından satın alındı. Normal şartlarda OSB’ler sanayiye elverişli imarlı arazi alıp, buralarda Sanayi Bölgeleri kurarak ülkenin kalkınmasına katkı sağlıyor. OSB’lere bu konuda çeşitli teşvikler de sağlanmış durumda. Örneğin arazi satın alacak OSB’lerden yüzde 18 KDV bedeli istenmiyor.

Ancak Tuzla arazisindeki durum farklı. Deri OSB, burada konut imarlı bir arazi aldı. Ama yine de yüzde 18 KDV indiriminden yararlandığı iddia edildi. Deri OSB, arazi karşılığında 75.5 milyon lira ödeme taahhüdünde bulundu.

Peki bu arazi konut olmaya elverişli mi? Öncelikle Deri OSB’ye komşu olduğu için arazi, insan sağlığı açısından tehlike arz ediyor. Çünkü Deri OSB’nin arıtma atıkları bu araziye gömülmüş bulunuyor. 2009 laboratuar sonuçlarına göre, arazide krom ihtiva eden arıtma çamuru gömüsü bulundu. O tarihten itibaren rehabilitasyon çalışması da yapılmadı. Şimdi zararlı atıkların gömülü olduğu bu arazide konut yapılmadan önce zorunlu olan rehabilitasyon çalışmasının yapılıp yapılmayacağı merak ediliyor.

Burada oturacak vatandaşları bekleyen tek tehlike zararlı atıklar değil. Arazi, 2002’de Türkiye’ye gelerek zemin etüdü raporu hazırlayan Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı mühendislerinden geçer not alamadı. Mühendisler, “arazi, konut alanına uygun değildir” yönünde görüş bildirdi. Nedeni ise arazinin göl kıyısına komşu olması ve burada dere yataklarının bulunması.