Yerebatan Sarnıcı'nda restosrasyon bilmecesi çözülemiyor. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunan yapıda 2017'den bu yana restorasyon çalışması yürütülüyor. İBB yönetiminde süren çalışmalarda daha önce fark edilmeyen, gergi sisteminin sütun içlerinde devam etmediğinin ortaya çıkmasının ardından sütunları birbirine bağlayan bir gergi sisteminin yapılması gerektiği anlaşıldı.

Bu koşullar altında İBB, gergi güçlendirme projelerini hazırlayarak hemen uygulama yapmak üzere onay alması zorunlu olan koruma bölge kuruluna 23 Ekim 2020 tarihinde iletti. Söz konusu tarihten bu yana geçen 57 günlük süre içerisinde projenin henüz onaylamaması, Yerebatan Sarnıcı'ndaki risk durumu açısından İBB yetkililerini endişelendirdi. 40 gün boyunca Koruma Kurulu tarafından gündeme alınmayan projeler, 52. günün sonunda da onaylanmadı.

PROJE TEKRAR GÖNDERİLDİ

Bunun üzerine İBB, tekrar 09 Aralık 2020 tarihinde Koruma Bölge Kurulu'na üç profesör ve 1 doktorun imzaladığı değerlendirme raporu gönderdi. Bu rapora ek olarak, 18 Aralık 2020 tarihinde Koruma Kurulu talebi üzerine restorasyon, mimarlık, malzeme bilimi ve koruma konusunda uzman kişilerden oluşan bir heyetçe onaylanan projeler, tekrar iletildi.

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, yapının mevcut risk durumu ve yapılması gerekenlerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek için yarın Yerebatan Sarnıcı’nda bir basın açıklaması yapacak.