Çok uzun zamandır polisiye diziler seyrediyorum. Günde üç posta kadın programı seyrediyorum. Kim kiminle kocasını aldatmış? Akrabasını kim neden öldürür? Az buçuk fikir sahibiyim. Bu tür programlar insan ilişkilerinin kimyasını çözmenize, hayatın matematiğini kavramınıza yardımcı oluyor. Şimdi öğrencimle birlikte polisiye bir senaryo yazmaya çalışıyoruz. Artık ne kadar başarılı olacağız belli değil.

Kurgusuna bayıldığım, seyrederken mekanlarını görmekten zevk aldığım bir dizi var Netflix’te, adı Komiser Montalbano. Olaylar Sicilya’da kurgusal Vigata kasabasında geçiyor.

Yapımcılığını İtalyan televizyonu RAI üstlenmiş. 1999’dan itibaren 15 televizyon filmi formatında çekilmiş dizi.

Nisan ayından beri kısım kısım yayınlanıyor Netflix’te.

Andrea Camilleri’nin aynı adlı romanından uyarlanan dizide komiser Montalbano midesine düşkün bir adam. Deniz kenarında bir evi var. Sabahları yüzüyor. Sonra kahvesini içiyor ve işe başlıyor. Akşamları şarabını içip makarnasını indiriyor mideye.

İyi yemek yapan restoranlara düşkün. Renkli ahşap sandalyeleri olan restoranlarda Sicilya’nın en lezzetli yemeklerini yiyor. Onun sayesinde ben de yemek kültürlerini öğrendim.

Önce spagetti yiyip üstüne balık yiyorlar mesela.

Başka şehirde yaşayan bir sevgilisi var. Arada bir sevgilisi onu ziyarete geliyor. Kadın onunla evlenmek, çocuk sahibi olmak istiyor. Ama adamın pek evlenmeye niyeti yok.

Sevgilisine sadık ama bazen güzel kadınlar çok ısrar ettiğinde nazik adam olduğu için onlarla sevişmekten kendini alıkoyamıyor bizim komiser.

Bir de karakolda başka bir arkadaşı var. Uçan sineği kaçırmayan cinsten bir adam, civar illerin evli, bekar dişi şeceresi ondan soruluyor. Bazen görev aşkı için bazen nefsinin esiri olarak kadınlarla beraber oluyor.

Genç bir komiser yardımcısı var. O en masum olanı. Çocukcağız sadece işini yapıyor.

Olayların geçtiği mekanlarda evler hep eski, daracık sokakların etrafına dizilmiş taştan evler.

Tarihi bir mekanda günümüzden insanlar dolaşıyor sanki.

Bazen mafyanın karıştığı cinayetleri çözüyorlar.

Bazen kıskançlık yüzünden işlenmiş bir cinayet çıkıyor karşınıza.

Her bölümde bir olay çözülüyor.

Yüzüyor, balık yiyor, cinayet çözüyorsunuz.

Çok zevkli, siz de deneyin tavsiye ederim.

Güzel günlerde görüşelim ve görüşmelerimiz iyiliklere vesile olsun.