Tarikatta çocuk istismarı davasında mahkeme, 6 yaşında evlendirilen H.K.G.'nin babası Yusuf Ziya Gümüşel ve 'evlendirildiği' erkek Kadir İstekli hakkında yakalama kararı çıktı.

BirGün yazarı Timur Soykan'ın ortaya çıkardığı Hiranur Vakfı’nın kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşında evlendirilmesi ve cinsel istismara uğraması iddiasına ilişkin davada avukatın tutuklama talebinin, daha önce 30 Ocak’taki duruşmada ele alınmasına karar verilmişti.

İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi 6 yaşındaki çocuğun cinsel istismarı soruşturması kapsamında Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel'in yakalanmasına karar verdi.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, baba Yusuf Ziya Gümüşel ile anne Fatıma Gümüşel’in “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle cezalandırılması isteniyor. H.K.G'nin evlendirildiği Kadir İstekli hakkında ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianameyi kabul eden Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi, 22 Mayıs 2023 tarihine duruşma günü vermişti. Daha sonra gelen kamuoyu tepkilerinin üzerine geri adım atılarak mahkeme, duruşmanın 30 Ocak 2023 tarihinde görülmesini kararlaştırdı.

NE OLMUŞTU?

BirGün yazarı Timur Soykan, 3 Aralık'taki "Karanlık dünya bir çocuğu yuttu: Tarikat karanlığında henüz 6 yaşında…" başlıklı yazısında, İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 2002’de altı yaşındayken imam nikahıyla ‘evlendirdiğini’, kadının çocukluğu boyunca cinsel istismara uğradığını yazmıştı. Yaşananlar, H.K.G.’nin şikayetiyle ortaya çıkmıştı.

Soykan, 7 Aralık'ta BirGün'de yayınlanan "Utancın fotoğrafları" başlıklı yazısında da H.K.G.’nin çocuk yaşta gelinlik giydirildiği ve ‘nişan’ına ait dehşet verici fotoğrafları yayımlamıştı.