Edirne F Tipi Cezaevi'nde 6 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, dün sosyal medyadan yaptığı ve gündem olan "Yürü Bay Kemal!" çıkışını, "Mesajım Sayın Kılıçdaroğlu'nun öncülük yapması çağrısıdır" sözleriyle açıkladı.

Sosyal medya hesabından dün paylaştığı 'Bay Kemal' tweet'ine açıklık getirdi. Artı Gerçek'ten Onur Öncü'ye konuşan Demirtaş, "Benim mesajım adaylıklara ya da ittifaklara yönelik bir çağrı değildir. İttifaklar arasında hem halka yardım ve dayanışma konusunda iş birliği olmalı hem de ittifaklar, artık açık ve şeffaf müzakere yürüterek siyasal sürece de müdahale etme cesaretini ortaya koyabilmeliler. Bu konularda da Sayın Kılıçdaroğlu öncülük yapabilir, birleştirici rol oynayabilir" ifadelerini kullandı.

Demirtaş'ın “Yürü Emek ve Özgürlük İttifakı! Yürü Sosyalist Güç Birliği! Yürü Millet İttifakı! Yürü Bay Kemal! Yan yana yürüyün. Birleştirin, barıştırın ve yeniden inşa edelim, yıkılan bu ülkeyi. Başka çaremiz yok, başaracağız” ifadelerini kullanmıştı.

Demirtaş'ın paylaşımında muhalefetin kurduğu ittifakları saydıktan sonra "Yürü Bay Kemal" ifadesini kullanması, Kemal Kılıçdaroğlu'nun ortak adaylığına destek olarak yorumlanmıştı.

1677082835057-screenshot-2

"SAYIN KILIÇDAROĞLU ÖNCÜLÜK YAPABİLİR, BİRLEŞTİRİCİ ROL OYNAYABİLİR"

Mesajının adaylıklara ya da ittifaklara çağrı olmadığının altını çizen Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Toplum, kolektif bir travma yaşıyor. Tam bir umutsuzluk, çaresizlik, dağınıklık hali var. Muhalefetin bu gidişata dur diyebilmesinin yolu, beraber çalışmaktan ve yan yana durarak umudu büyütmekten geçiyor. Ben, muhalefetin kendi arasında diyalog ve iş birliği zemininin her zamankinden güçlü olduğunu göstermek istedim. İttifaklar arasında hem halka yardım ve dayanışma konusunda iş birliği olmalı hem de ittifaklar, artık açık ve şeffaf müzakere yürüterek siyasal sürece de müdahale etme cesaretini ortaya koyabilmeliler. Bu konularda da Sayın Kılıçdaroğlu öncülük yapabilir, birleştirici rol oynayabilir. Toplum bütün muhalefetten, yaraları sarmak için dayanışma bekliyor.”

"MESAJIM KILILÇDAROĞLU'NUN ADAYLIĞI ÜZERİNE DEĞİL"

Demirtaş, yurttaşların muhalefetten dayanışma beklediğini de belirterek “Muhalefetin de halkın beklentisine cevap olması gerekir. Benim mesajım, Sayın Kılıçdaroğlu'nun adaylığı üzerine değil; diyalog, dayanışma, müzakere ve iş birliği konularında Sayın Kılıçdaroğlu'nun öncülük yapması çağrısıdır“ ifadelerini kullandı.

"HDP MÜZAKEREYE BU KADAR AÇIK VE İLKELİ YAKLAŞIRKEN KİMSE İPE UN SERMEMELİ"

Ortak adaylık konusunda da müzakere yollarının açık olmasına vurgu yapan Demirtaş, şunları söyledi:

“Adaylıklar konusu ise partilerin ve ittifakların kendi arasında yürüteceği müzakereler sonrasında netleşecektir. Ben sadece kolaylaştırıcı olmaya çalışıyorum. Halk acılar içinde boğulmak üzereyken küçük siyasi hesaplar peşinde koşmak kimseye yakışmaz. HDP açık ve şeffaf müzakereye bu kadar açık ve ilkeli yaklaşırken kimse ipe un sermemeli artık. Umarım daha sağlıklı bir diyalog zemini oluşur ve hem yardım bekleyen halka daha büyük bir dayanışma ağıyla destek olunur hem de yakın geleceğe dair umut artırılır. Mesajlarımın bu şekilde anlaşılması daha doğru ve yerinde olur.”