24 Haziran’da yapılacak seçimlerin ülke genelinde adil ve eşit geçmesi için Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi parlamenterler ve Avrupa’da bulunan sivil toplum örgütü temsilcilerinden oluşan heyet, seçimleri gözlemleyecek.

Ayrıca senatörler, parlamenterler, avukatlar, gazeteciler ve insan hakları aktivistlerden oluşan kalabalık grup da bölge kentlerinde sıkıntıların yaşanabileceği öngörülen yerlerde çalışma yürütecek. Toplamda 480 gözlemcinin yürüteceği çalışmalara, görevli olan avukatlar da eşlik edecek.

Seçim gününü raporlaştıracak olan gözlemciler, aynı zamanda olası seçim hilelerini engellemek için rol oynayacak.

KAPSAMLI GÖZLEMCİ HEYETİ

Gözlemci heyetin çalışmalarına dair bilgi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, seçim tarihi belirlenmeden çok önce gözlemci heyetinin ülkeye gelmesini sağlamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda; AK, AB, AGİT ve AP ile bir dizi görüşme gerçekleştirdiklerini ve erken seçim kararı üzerine kendilerine davetiye gönderdiklerini ifade eden Özsoy, çalışmaları sonucunda önceki seçimlere göre gözlemci heyetin daha kapsamlı olduğunu söyledi.

'GÖZLEMCİLER OLASI HİLELERİ TAKİP EDECEK’

AB adına genel olarak seçim gözlemi yapan AGİT’e bağlı 22 kişiden oluşan heyetin seçim öncesi sahada çalışma yürüttüğünü dile getiren Özsoy, AGİT ve ona bağlı kurumlardan 350 resmi gözlemcinin Türkiye’nin çeşitli kentlerinde gözlemlerde bulunacağı bilgisini verdi.

 Özsoy, “Bu heyetler, özellikle sorun ve sıkıntıların olacağı yerlere yüklenecekler. Özellikle; Kürt kentlerinde cumhur ittifakının HDP’yi baraj altında bırakma planlarına karşı, olası hileleri takip edecekler. Özellikle Kürdistan kentlerine gitmelerinde çok ısrarcı olduk. Bir dizi görüşmeleri de hükümetle yürütüyorlar. Hükümet güvenlik adı altında bu heyetlerin bazı kentlere gitmesine izin vermeyebilir. Biz müzakereleri sonuna kadar sürdüreceğiz” dedi.

'KÜRT KENTLERİNE GİDECEKLER'

Uluslararası görüşmeler sonucunda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nden 35 milletvekili ve AGİT-PA’nın da 70 milletvekilini görevlendirdiğini aktaran Özsoy, şöyle devam etti:

“Bunu yanı sıra gönüllü gözlemciler hemen hemen tüm Kürt kentlerine gidecek. Bunlar grup ya da heyetler halinde kentlere dağılıp seçimde gün boyunca her noktada gözlem yapacaklar. Yine HDP ile dayanışma içeresinde bulunan değişik siyasi parti temsilcileri de heyetler içerisinde bulunuyor. Özellikle problemli ve baskıların fazla olduğu bölgelerde avukatlar eşliğinde dolaşıp gözlemde bulunacaklar.”

‘SANDIK GÜVENLİĞİ YAKINDAN TAKİP EDİLECEK'

Bugün, bütün heyetleri belirlenen bölgelere gönderdiklerini söyleyen Özsoy, “Seçim güvenliği açısından uluslararası camianın çok büyük kaygıları ve ilgisi var. Çünkü referandumda ne olduğunu gördüler. AGİT ve AKPM o dönemde de bir rapor yayınladı ve aleni yüzlerce ihlalden bahsetmişlerdi. Bu seçimde beklentilerimizin üstünde ilgi olduğunu söyleyebiliriz. Sandık güvenliği çok yakından takip edilecek. Bu takip bizim açımızdan önemli bir faktör” ifadelerini kullandı.

Yaptıkları çalışmalar sonucunda beklentilerinin üstünde bir heyet ile seçim gözlemini gerçekleştireceklerine dikkat çeken Özsoy, gözlemcilerin sandıkların korunması noktasında önemli rol oynayacağının altını çizdi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı