Hükümet, uluslararası casuslukla mücadele amacıyla, internet hizmetlerinin daha hızlı ve maliyetsiz sağlanması için uluslararası alanda ortaklaşa kurulan ‘internet değişim noktaları’nın (internet exchange point-IXP) kullanılmaması, Türkiye’deki internet servis sağlayıcılarının sadece Türkiye’de kurulacak yeni değişim noktalarını kullanmaya yönlendirilmesi için çalışma başlattı.

zete.com'un haberine göre; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, dün Türkiye’nin yurtdışından yasadışı dinlenmesiyle ilgili yaptığı konuşmada Türkiye’de yayın yapan internet sitelerine erişime yönelik de düzenleme yapılacağının sinyalini verdi. Bakan Elvan, yasadışı istihbarat nitelikli izlemelerin sadece sesli ortamda yapılmadığını, internet ortamında veri transferine yönelik olarak da sıkıntılar yaşandığını söylerken, “Özellikle yurtdışı trafiğin internet değişim noktalarının Türkiye’de olması konusunda bir çalışma başlatıldı” dedi.

TÜRK ISP’LERİN KULLANDIĞI İNTERNET DEĞİŞİM NOKTALARI TÜRKİYE’DE OLACAK

Yasadışı izlemeleri kabul etmelerinin mümkün olmadığını vurgulayan Elvan, şunları söyledi:

“Bizim burada asıl konsantre olduğumuz husus, bu yasadışı dinlemelerdir. Bunları kabul etmemiz mümkün değil. Sadece sesli dinleme boyutu söz konusu değil. Bir de internet ortamında veri transferine yönelik de bazı sıkıntılar söz konusu olabiliyor. Örneğin Türkiye içinde herhangi bir şekilde herhangi bir içeriğe ulaşmak istediğiniz zaman, o verinin toplandığı veya saklandığı yerin yurtdışında olması halinde, örneğin herhangi bir gazetemizin websitesine ulaşmak istiyorsunuz. Önce yurtdışına gidiyor. Mobil telefonunuzdan bile tekrar buraya dönüyorsunuz. Biz bunlara internet değişim noktaları diyoruz. Özellikle yurtdışı trafiğin internet değişim noktalarının Türkiye’de olması konusunda bir çalışma başlatıldı. Bununla ilgili gelişmeler oldukça sizleri bilgilendireceğim.”

Düzenleme kapsamında internet sitesi ‘hosting’lerinin Türkiye ile sınırlanması da gündeme gelebilir.

Internet Değişim Noktaları (IXP), uluslararası internet trafiğinin daha hızlı ve maliyetsiz işlemesi için farklı internet servis sağlayıcılarının ortaklaşa kullandığı veri değiş tokuş noktalarını kapsamakta. Hükümet, bu noktalara yabancı istihbarat merkezlerinin erişerek veri trafiğini izlediğinden şüpheleniyor.