Yunanistan ile İtalya arasında sefer yapan feribotta çıkan yangında, kayıp 12 kişiyi arama çalışmaları devam ediyor. AFP'ye konuşan bir sahil güvenlik yetkilisi, kayıplar arasında 1 Türk TIR şoförünün de bulunduğunu söyledi.

Igoumenitsa limanından, Brindisi limanına doğru ilerleyen, Euroferry Olympia isimli 183 metre uzunluğundaki gemide, yangın başladığı sırada 239 yolcu ile 51 mürettebat olduğu bildiriliyor.

AFP'ye konuşan bir Yunan sahil güvenlik görevlisi kayıp kişilerin hepsinin TIR şoförü olduğunu belirtti. Yetkili kayıp şoförlerin 7'sinin Bulgaristan, 3'ünün Yunanistan, 1'inin Türkiye ve 1'inin Litvanya vatandaşı olduğunu belirtti.

Yunan Sahil Güvenliği, feribottan 280 kişinin kurtarılarak Korfu Adası'na götürüldüğünü duyurdu.

Gemide gece boyu süren patlamalar ve yangınla artan ısının, kurtarma ekiplerinin feribota girmesini engellediği belirtiliyor.

32 otomobil ve 153 ağır vasıta araç taşıyan feribotun 3. garaj katında çıkan yangının nedenleri araştırılıyor.

Feribotun sahibi şirket Grimaldi feribottaki yangının Cuma gecesi kontrol altına alındığını açıkladı ancak Yunan yetkililer Cumartesi sabahı yaptıkları açıklamada bu bilgiyi doğrulamadı.

ÇOK SAYIDA TÜRK ŞOFÖR VARDI 

Yunanistan'dan İtalya'ya giden feribottaki yangın, araç katında başladı.

Feribottaki Türk şoförlerden biri, gemide 26 Türk şoför bulunduğunu söyledi.

TIR şoförü Mehmet Kelçeoğlu, DHA'ya yaptığı açıklamada, yangının gemi hareket ettikten 2.5 saat sonra sabaha karşı 4 sıralarında başladığını ve filikalarla kurtarıldıklarını belirtti.

Kelçeoğlu, "15 dakika geç kalınsa feribottan canlı çıkamazdık" dedi.

Bir Yunan şoför, birçok sürücünün araçlarının içinde uyku halinde iken alarm sireninin çaldığını söyledi.

Feribotun garaj bölümünde mahsur kalan biri Bulgar vatandaşı TIR şoförü iki kişi ise, sonraki saatlerde Yunan itfaiye birimlerince (EMAK) kurtarılarak, helikopterle Korfu Adası'na sevk edildi.

65 yaşındaki Bulgar sürücünün solunum yetmezliği nedeniyle entübe edildiği kaydedildi.

Korfu Adası'ndaki sağlık yetkilileri, kurtarılan diğer kişilerin durumlarının hayati tehlike yaratmadığını duyurdu.

Feribotta Yunan ve İtalyan mürettebatın yanı sıra aynı ülkelerden yolcular ile Bulgaristan, Romanya, Arnavutluk ve Türkiye gibi ülkelerden de şoförler bulunuyordu.

Kurtarılan şoförler, gemideki konaklama şartlarının çok kötü olması nedeniyle bazı şoförlerin TIR'larında uyumayı tercih ettiğini ve yangına da burada yakalandığını belirtti.

Yunan Kathimerini gazetesi, 2017'den bu yana Yunan TIR şoförlerinin, Grimaldi şirketine ait Euroferry Olympia ve Euroferry Egnazia feribotlarının durumuyla ilgili uyarılarda bulunduğunu yazdı.

Kaynak: BBC Türkçe