İktidar partisi SYRIZA’yı ikiye bölen kurtarma paketi konusunda yaşanan tartışmaların ardından erken seçim kararı alınan Yunanistan’da, zafer bir kez daha SYRIZA’nın oldu.

Yunanistan İçişleri Bakanlığı’ndan gelen resmi oy tahminine göre:

SYRIZA: %35.5

Yeni Demokrasi: %28.0

Altın Şafak: %7.1

PASOK: %6.4

KKE: %5.5

Potami: %4

ANEL: %3.7

Merkez Birliği: %3.4 oranında oy aldı.

Bu sonuçla SYRIZA mecliste 142 sandalyenin sahibi olurken, en yakın rakibi Yeni Demokrasi ise 75 sandalye kazandı. Irkçı söylemleriyle bilinen Altın Şafak partisi ise 19 sandalyenin sahibi oldu.

Seçimlere katılma oranı yüzde 55 olarak açıklanırken, bir önceki seçimde bu oran yüzde 64’tü.

Partisinin genel merkezinde SYRIZA’yı seçim başarısı için tebrik eden Yeni Demokrasi lideri Vangelis Meimarakis, “Halkımızın fikrini değiştirmediği görülüyor. Çipras’ı kutluyorum. Ocak ayında partimizin dağılacağını zannedenler bugün yanıldı. Yeni Demokrasi canlı bir organizma. Şu an önemli olan hükümetin bir an evvel kurulması ve ülkenin sorunlarını ele almamız” diye konuştu.

Sputnik’in geçtiği bilgiye göre, SYRIZA lideri Çipras’ın yarın sabah ANEL lideri Panos Kammenos ile yeni hükümet planını değerlendirmek üzere bir araya geleceği belirtilirken, Alman haber ajansı DPA’ya konuşan üst düzey bir SYRIZA yetkilisi, ANEL ile koalisyon hükümeti için anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, ANEL mecliste 10 sandalye kazandı.

SYRIZA lideri Aleksis Çipras’ın ilerleyen saatlerde bir zafer konuşması yapması bekleniyor.

HALKIN BİRLİĞİ BARAJI AŞAMADI

SYRIZA içerisindeki radikal sol kampın öncüsü eski enerji bakanı Panagiotis Lafazanis’in 25 vekille birlikte SYRIZA’dan ayrılarak kurduğu ve daha sonra SYRIZA’lı Meclis Başkanı Zoe Konstantopulu’nun geçiş yaptığı ‘Halkın Birliği‘ partisi ise barajı aşamadı.

Kaynak: Diken