Yunanistan’ın Larisa kentine bağlı Tembi bölgesinde iki trenin çarpışması sonucu en az 38 kişinin yaşamını yitirmesi ve 130 kişinin yaralanmasını ardından başkent Atina'da protesto gösterileri düzenlendi.

Evrensel’den Seyit Aldoğan’ın haberine göre, yapılan çağrılar sonucu sokağa çıkan halk, Meclis binasına yürüyerek sorumluların yargılanmasını talep etti.

"KATLİAMDAN SERMAYE SORUMLU"

Kaza nedeniyle başkent Atina’da protesto çağrıları yapıldı. Gençlik örgütleri ve siyasi partiler İtalyan şirketin önünden Meclis binasına yürüyüş kararı aldı.

Sendikalar, gençlik örgütleri, demokratik kurum ve kuruluşlar şirket önünde bir araya geldi. Sorumluların yakalanması çağrısı yapılan eylemde "Biz insan yaşamından bahsediyoruz, siz kârlarınızdan!", "Katliamdan sermaye sorumlu", "Özelleştirmeler öldürüyor" sloganları atıldı.

POLİS KALABALIĞA SALDIRDI

İtalyan demiryolu şirketi önünde başlayan eyleme polis yoğun gaz bombalarıyla saldırdı.

Kitle engellemeye rağmen "Ey halk, tek yol mücadele ve direniş" sloganlarıyla Meclis'e yürüdü.

"Halk durdurmazsa katliamlar durmaz" pankartı taşınan eylemde "Özelleştirme halkın kanını akıtıyor" sloganı atıldı. Polisin müdahalesi Meclis önünde de devam etti.

EYLEM ÇAĞRILARI SÜRÜYOR

Tren kazasına dair en dikkat çekici açıklama ise demiryolu işçilerinden geldi. İşçiler 7 Şubat 2023'te yayımladıkları bildiride olası kazalara dikkat çekmişlerdi. Demiryolları altyapıların modernleştirilmesi, bütün çalışanların eğitime tabi tutulması, şirket yöneticilerinin eğitilmesi, rayların özellikle yaşam alanlarından geçtiği yerlerde önlemler alınması, kişisel güvenlik önlemlerine önem verilmesi taleplerini dile getirmişlerdi. İşçiler, İtalyan demiryolu şirketinin güvenlik önlemlerini almaktan kaçındığını belirtmişlerdi.

Sendikalar yarın 18.30'a, üniversite ve orta dereceli okul öğrenci örgütleri ise cuma gününe eylem ve yürüyüş kararı aldı.

EMEP: KÂRI İNSAN YAŞAMININ ÜZERİNDE GÖREN SORUMLULARDAN HESAP SORULMALI

Emek Partisi (EMEP) facianın ardından sosyal medya hesabından Yunanca başsağlığı mesajı yayımladı. Partinin mesajında "Tempe'de meydana gelen kazadan dolayı Emek Partisi olarak derin üzüntü duyduğumuzu ifade ediyoruz. Yunan halkı ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. Kârı insan hayatından üstün gören kazanın sorumlularından derhal hesap sorulmasını talep ediyoruz" ifadeleri yer aldı.